Afbeelding
Pixabay

Ook in 2020 meer miljonairs: hoeveel wonen er in Veenendaal en Rhenen?

23 november 2021 om 16:28 Overig

VEENENDAAL/RHENEN Ook vorig jaar is het aantal miljonairs in Nederland verder gestegen. In 2020 hadden bijna 278.000 huishoudens een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in 2019, blijkt uit dinsdag gepubliceerde CBS-cijfers.

In Veenendaal heeft 2,3 procent van de huishoudens een vermogen van minimaal 1 miljoen euro. Dat komt neer op ongeveer 600 huishoudens, afgerond op honderdtallen. Daarmee zit de gemeente onder het landelijk gemiddelde van 3,5 procent. Ook vergeleken met de rest van de regio scoort Veenendaal lager.

Rhenen telt relatief gezien meer miljonairs, namelijk 400 huishoudens, wat neerkomt op 5,2 procent. De gemeente scoort daarmee nog wel lager dan buurgemeenten Utrechtse Heuvelrug (7,8 procent) en Buren (5,8 procent). In de regio zijn de meeste miljonairshuishoudens te vinden in Renswoude (8,1 procent).

(Artikel gaat verder onder de kaart.)


LANDELIJK Sinds 2014 zit het aantal miljonairs in Nederland al in de lift. Zo’n 3,5 procent van de huishoudens heeft een vermogen van één miljoen euro of meer. Hier wordt de waarde van een eigen woning bij opgeteld en een eventuele hypotheekschuld weer vanaf getrokken.

Het aandeel miljonairshuishoudens verschilt sterk per gemeente. In Bloemendaal heeft ruim een kwart van de huishoudens een vermogen van minimaal één miljoen euro. In de gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf is dat nog geen één procent. Van de twintig grootste gemeenten telt Amsterdam relatief de meeste miljonairsgezinnen: 4,4 procent. Ook Haarlemmermeer, Haarlem en Breda scoren hoog. Kijken we naar de provincies, dan tellen Noord-Holland (4,6 procent) en Utrecht (4,5 procent) relatief de meeste miljonairshuishoudens. Groningen en Flevoland tellen er juist een stuk minder: net iets meer dan twee procent.

(Artikel gaat verder onder de grafiek.)


Het aantal miljonairs steeg de afgelopen jaren iets minder hard als je inflatie wordt meegenomen in de berekening. Door stijgende prijzen kan je met een miljoen euro op dit moment minder kopen dan in bijvoorbeeld 2014. Volgens het CBS was het vermogen van een doorsnee miljonairsgezin vorig jaar 1,6 miljoen euro: de helft van de miljonairs bezat dus tussen de 1 en 1,6 miljoen euro, de andere helft bezat meer dan dat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie