Afbeelding
Foto: Jan van den Brink

Columnist Jurgen Hillaert: College vliegt, raad reist met het busje

20 september 2023 om 13:46 Opinie

VEENENDAAL Verschil moet er zijn zullen burgemeester en wethouders hebben gedacht. Dertig jaar geleden is Veenendaal een stedenband aangegaan met Olomouc. Alle reden om dit jaar een feestje te vieren. Het feit dat de stedenband al in 2012 formeel beëindigd werd en destijds omgezet is in een informele vriendschapsband was geen aanleiding voor de heren politici om zich een snoepreisje naar Tsjechië te laten ontzeggen. Nu gun ik hen dat uiteraard zeer. Tsjechië is een fantastisch vakantieland. Ze hebben er heerlijke bieren en wijnen weet ik uit eigen ervaring. En Olomouc is een prachtige stad. De Drievuldigheidszuil alhier, zeg maar de Olomoucse variant van de Lampegiet-fontein, heeft zelfs een plek op de Unesco-werelderfgoedlijst verworven.

Maar waarom burgemeester Kats en wethouders Stroobosscher en Lochtenberg het vliegtuig namen en de paar (schaduw)raadsleden die meegingen moesten carpoolen in een busje, is mij niet helemaal duidelijk. Qua reistijd maakt het slechts een paar uur uit. En vliegen op Tsjechië is zeker niet de meest duurzame manier van reizen. Ze hadden in ieder geval geen last van vliegschaamte. Het enige wat ik kan bedenken, is dat ze graag met dit klassenverschil in de publiciteit wilden komen. En dan ben ik ook de beroerdste niet en schrijf er graag een stukje over. De andere collegeleden, Marco Verloop en Martijn Beek zagen dit waarschijnlijk al aankomen – of zijn onverhoedse Extinction Rebellion-sympathisanten geworden – en meldden zich af voor dit korteafstandsvluchtje.

Toch nog even terug naar het verleden. Twintig jaar geleden is door de gemeenteraad al besloten geen gemeentegeld meer uit te trekken voor deze internationale samenwerking ‘omdat alle doelstellingen waren bereikt’. Toch las ik deze week dat  de reiskosten ditmaal ten laste van de gemeente, ofwel de Veense burgers komen. We zijn een rijke gemeente zullen we maar zeggen. Nu ben ik de laatste om te zeggen dat je voor je werk niet af en toe naar het buitenland mag. Maar het voelt wat ongemakkelijk als je leest dat Lilian Steensma en Ali Groebe – actief coördinerend leden van de jumelage – een hotelkamer moeten delen en Gert-Jan Kats, Engbert Stroobosscher en Dylan Lochtenberg hun airmiles spekken met deze citytrip. Of zouden zij ook een stapelbed hebben genomen? What happens in Olomouc.... Ik hoop dat ze een fijn mannenweekend hebben gehad.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie