Jurgen Hillaert, columnist
Jurgen Hillaert, columnist Jurgen Hillaert
Column

Internetjes... én nepnieuws

6 oktober 2021 om 15:11 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL De verkiezingen zijn in aantocht. Dus de sites en social media van de Veense politiek maar een onder de loep genomen. Zijn ze up-to-date?

De eerste website was meteen raak. Op de homepage van ProVeenendaal stond prominent het bericht “Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar.” Enkele dagen eerder was er al een andere aparte online uiting van PV. Fractievoorzitter Van der Weerd twitterde lichtzinnig over de World Food Experience in Ede: “Feit dat bedrijven of universiteit niet meedoen is wel zeer twijfelachtig.” De universiteit is nota bene één van de initiatiefnemers. Net zo als Nestlé, DSM, Albert Heijn en Friesland Campina. Ofwel nepnieuws gepapegaaid door een raadslid.

Vervolgens maar eens de site van die andere lokale partij bekeken: Lokaal Veenendaal. Hen kun je niet betichten van navelstaren. Bij het kopje ‘Lokaal Veenendaal zet zich in om het toerisme in Veenendaal te bevorderen’ prijken foto’s van Prattenburg en Kwintelooijen. De annexatie van Rhenen is begonnen!

We surfen verder. Denk Veenendaal lift mee op de landelijke DENK-site. Maar niets over Veenendaal... En de laatste facebook-post is al drie maanden oud. Het laatste bericht op de GroenLinks-site dateert eveneens van begin zomer. Wat dat betreft is de site van beoogd partner PvdA actueler. Ook D66 is accuraat en plaatst maandelijks wat op de site. Net als het CDA.

Het eerste bericht op de lokale VVD-site roept op hen op YouTube te volgen. Maar met slechts 4 abonnees en een laatste filmpje van 9 maanden geleden, lijkt deze oproep niet helemaal geslaagd.

Coalitiepartners ChristenUnie en SGP dan? Ora et labora! Beide hebben werk gemaakt van hun websitebeheer. Complimenten. Dat geldt ook voor de SP. De onbetwiste online-winnaar! Frequente digitale nieuwsbrieven, blogs en posts op sociale media. Én een immer actuele site. Met de woorden van Sybrand Buma: Chapeau!

Oh ja, we blijken sinds deze zomer ook een Fractie Saidi te hebben. Een D66-raadslid dat uit de partij is gezet na een stem tegen de regenboogvlag. Ik heb echt mijn best gedaan om digitale uitingen van hem te vinden. Het is mij niet gelukt.

door Jurgen Hillaert

Reageren kan naar veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie