Columnist Jurgen Hillaert.
Columnist Jurgen Hillaert. Foto: Maarten de Penning

Column Jurgen Hillaert: ‘Pas op’

13 juli 2021 om 15:56 Algemeen

‘’Gemeente Veenendaal gebruikt nepprofielen op social media om haar inwoners te controleren. Verdien je als bijstandsgerechtigde iets bij met verkoop via Marktplaats? Dan kan het zo maar dat een gemeenteambtenaar onder een valse naam interesse toont. De fractie van GroenLinks vindt dit onwenselijk en stelde er vragen over. Wethouder Lochtenberg (VVD) bevestigde het gebruik van anonieme accounts, maar bezwoer dat zij geen vriendschapsverzoeken doen en ook niet in besloten groepen actief zijn. Nee, dat zou er nog eens bij moeten komen!

Waarom gebruikt de gemeente uberhaupt anonieme accounts om burgers te volgen? De wethouder kwam met een vreemd antwoord: “Wij monitoren om het effect van onze eigen communicatie te zien. Denk aan het bereik van onze berichten op sociale media en de reactie van inwoners op onze berichten.” Dit verleidde Lokaal Veenendaal raadslid Pottjewijd tot de opmerking “Je kan een hoop argumenten verzinnen waarom het eventueel legitiem is om met nepaccounts te werken als gemeente. Maar niet het argument om het effect van je eigen communicatie te meten.....” Met dat doel hoef je inderdaad niet anoniem te opereren. Of zou de gemeente gewoon haar eigen webpaginabezoek willen opkrikken door er met veel nepaccounts op rond te surfen. Of misschien zelfs wel om de eigen enquête op meedoeninveenendaal.nl over de koopzondagevaluatie in te kunnen vullen... Nee, zo erg zal het toch niet zijn? Maar juist om dit tegen te kunnen spreken, is het belangrijk dat een overheid altijd volledig transparant is en nìet met nepaccounts werkt.

Hoog tijd dat er weer persoonlijk met elkaar gesproken en vergaderd gaat worden in plaats van al die digitale nep-gesprekken. Elders zijn de raadszalen al weer open. En dat voorkomt ook dat er gênante situaties ontstaan van Veense raadslieden die plotsklaps in hun onderbroek op het beeldscherm verschijnen. Overigens razendsnel gecensureerd! Veenendaal houdt het liever geheim.’’

Reageren ? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie