Afbeelding
BDUmedia
Column

Feest bij de buren

29 september 2021 om 14:22 Opinie

VEENENDAAL Wat in buurgemeente Ede gaat gebeuren, kunnen wij als Veenendaal alleen maar van dromen. Er staat daar niet alleen al het internationaal vermaarde Kröller-Müller Museum, maar er verrijst binnenkort ook de Word Food Center Experience. Provincie, gemeente en bedrijfsleven hebben de portemonnee getrokken om hier een thema-attractie van wereldformaat te realiseren. Een voedselavontuur, wat op een attractieve manier de voedseluitdagingen van de 21e eeuw presenteert. Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050? Hoe gaan we de strijd aan tegen ongezond voedsel en de welvaartsziekte obesitas? Maar ook waarom moeten we boeren en winden laten na het eten.

Ik was afgelopen week op de avond dat het World Food Center groen licht kreeg. Op ’t Smaakpark op het voormalige kazerneterrein van Ede onderging ik een culinaire ontdekkingstocht, waarbij alles draait om verantwoorde voeding. Maar dan op een leuke manier! Noem het eerder culinair theater voor volwassenen of een culinaire speelplaats voor kinderen. Het heeft heel veel moed en doorzettingsvermogen gevergd van de initiatiefnemers, maar dit gaat zich zeker uitbetalen.

Voor Veenendaal dus ook werk aan de winkel! Er zijn niet veel plekken waar we ons groots kunnen presenteren, maar aan de zuidzijde van het centrum lijken we komende jaren hét theater van de toekomst te kunnen gaan neerzetten. Een theater met aantrekkingskracht over de gemeentegrenzen heen. Het enige échte theater van Food Valley. Zo’n plek waar je als inwoner supertrots op bent en graag mensen mee naar toe uitnodigt.

Het is in mijn achtertuin en ik ben als centrumbewoner dus wel enigszins bevooroordeeld en belanghebbend. Maar ik draai ook al enige decennia mee als expert in de vrijetijdssector en heb daarom vertrouwen in een spectaculaire nieuwe stadsentree voor Veenendaal. Ik heb in de hoofdstad van Flevoland de komst van de Bataviawerf mogen meemaken, in Amsterdam het NEMO en op de Veluwe de realisatie van diverse klimbossen en weet wat deze ‘experiences’ betekend hebben voor deze gebieden. Ik denk dat Veenendaal inmiddels ook de schaal bereikt heeft voor een échte eye-catcher. Stiekem fantaseer ik wel eens over een theater met een heerlijk dakterras, dat uitkijkt over Grift en Grebbelinie.

door Jurgen Hillaert

Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie