Afbeelding
Foto: Jan van den Brink

Columnist Jurgen Hillaert denkt mee met de gemeente Veenendaal: Met de hand op de knip, deel 1

21 februari 2024 om 11:00 Opinie Columns

Miljoenen euro’s. Dat tekort dreigt over een paar jaar op de begroting van Gemeente Veenendaal. De gemeente zoekt naar creatieve oplossingen. Het makkelijkste zou zijn als één van Veenendalers in de Quote 500 zou zeggen, ach die paar miljoen, die schenk ik aan het dorp wat mij groot heeft gemaakt. Als je meer dan honderd miljoen euro op je bankrekening hebt staan, moeten die paar miljoen er toch wel van af kunnen. Iets zegt mij dat dit niet gaat gebeuren. Maar ik laat me graag verrassen.

Komende maand mogen we allemaal onze ideeën droppen op de website toekomst.veenendaal.nl. Er komt ook nog een ‘dag van Veenendaal’ waarop wij inwoners met de directie en managers van de gemeente mogen spreken. Ik heb mijn pak al uit de kast gehaald. En ik denk dat na die ‘dag van Veenendaal’ het probleem ook wel opgelost is. En mocht dat nou niet zo zijn, dan heb ik wat ideeën verzameld om niet alleen geld te besparen, maar ook geld te verdienen. Ze zullen niet allemaal even populair zijn, maar dat lot roep ik dan maar over mij af.

In Veenendaal is er betaald parkeren. Straatparkeren kost hier 2,86 euro per uur. Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen overal in het centrum, ook buiten speciale invalidenparkeerplaatsen gratis parkeren. In de andere gemeenten betalen houders van een invalidenparkeerkaart parkeergeld. Voor een particuliere parkeervergunning betaal je hier tussen de vijftig en honderd euro per jaar. Voor een privé-invalidenparkeerplek voor de deur betaal je zo’n bedrag eenmalig. Lage tarieven vergeleken met omliggende gemeenten. Maar willen we écht miljoenen besparing inboeken, dan kunnen we beter bezuinigen op externe inhuur en leveranties aan de gemeente. Als je als ondernemer de gemeente als klant hebt, weet je dat je zelden scherp hebt hoeven onderhandelen. Vijf á tien procent voordeel valt er zeker voor de gemeente te bedingen.  

Maar als je geld ophaalt bij je bewoners en ondernemers moet je natuurlijk ook naar je zelf kijken. Zo staat komend jaar 360.000 euro begroot voor de aanschaf van nieuwe gemeentelijke laptops. Dat kan misschien wel een tandje minder. Ook het afschaffen van bijeenkomsten zoals de nieuwjaarsreceptie levert geld op. De gemeente vraagt onze hulp, dus ga mee op jacht naar geld. Komende week kom ik met nieuwe ideeën. Ik verloochen mijn Zeeuwse roots niet. Want ons bin zuunig hè.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie