Leerlingen van de Cuneraschool bekijken nauwgezet de verrichtingen.
Leerlingen van de Cuneraschool bekijken nauwgezet de verrichtingen. Invictus Games

Rhenense leerlingen ontmoeten ‘spirit van de Invictus Games’

2 mei 2022 om 16:02 Onderwijs

RHENEN De Invictus Games in Den Haag, die op 22 april werden afgesloten, trokken meer dan honderdduizend bezoekers. Waaronder 115 leerlingen van drie Rhenense basisscholen. Op uitnodiging van Defensie en Stichting Slag om de Grebbeberg mochten zij op de slotdag naar het internationale sportevenement in het Zuiderpark.

door Marco Diepeveen

De organisatie van de Invictus Games nodigde scholen in het hele land uit om de sportwedstrijden en een educatief programma bij te wonen. De Britse prins Harry, beschermheer en initiatiefnemer van de Games, sprak na afloop van een ‘incredible week’. 

Ook de kinderen, hun onderwijzers en de thuisblijvende ouders uiten niets dan lof. ,,Ze hadden het zo naar hun zin en vonden het zo ontzettend leuk”, aldus Laura de Kort, onderwijsassistent op de Cuneraschool. ,,De uitbundige en unieke sfeer en de strakke organisatie waren geweldig. De scholen werden compleet ondergedompeld in de beleving. Het was intenser dan een schoolreisje. We keken eerst naar het wielrennen, wat gruwelijk hard ging. Dat maakte grote indruk.”

ROLSTOELBASKETBAL Vervolgens gingen de scholen naar de kruisfinale van het rolstoelbasketbal in het immense tijdelijke pop-up-stadion. De Verenigde Staten streden tegen Groot-Brittannië en wonnen met een klinkende overwinning. Net zoals Nederland later in de zinderende finale het onderspit moest delven tegen deze geduchte ploeg. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


De Invictus Games trokken meer dan 100.000 bezoekers. - Invictus Games

Die drukbezochte wedstrijd werd bijgewoond door de Rhenense delegatie, de koning, prins Harry, prinses Margriet en haar zoon prins Pieter-Christiaan. ‘Huisband’ Di-rect gaf in de rust een spetterend optreden, waarbij het dak eraf ging. 

De kinderen dachten dat veteranen allemaal oude mannen zijn. Hier zagen ze ook dertigers en veertigers.

,,We vonden het rolstoelbasketbal super indrukwekkend”, zegt Coby van Veldhuizen, juf van groep 7. ,,Dat die veteranen zo behendig en krachtig met hun rolstoel omspringen is heel bijzonder. Een leerling merkte op dat sport helend en verbindend werkt voor zwaargewonde militairen.”

Iedere deelnemer mocht zich op de Invictus Games een winnaar voelen, want iedereen was hier gelijk. Het ging uiteindelijk niet om het behalen van topprestaties. Het knokken voor herstel en zelfwaardering is al een topprestatie. ‘Invictus’ symboliseert de vechtlustige geest. Meedoen is belangrijker dan winnen. Sport als middel en geen doel op zich. 

BETER BEELD De scholen mochten een concert van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers bijwonen. Het militaire muziekkorps bracht een educatieve voorstelling – een mix van muziek en beelden – over veteranen op missie en de gevoelens van hun thuisfront. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


,,De scholen werden compleet ondergedompeld in de beleving. Het was intenser dan een schoolreisje.” - Invictus Games

Tal van vragen borrelden op. ,,In de klas hebben we uitgebreid de Tweede Wereldoorlog behandeld. Daarom dachten de kinderen dat veteranen allemaal oude mannen zijn. In Den Haag zagen ze ook dertigers en veertigers rondlopen met gevechtservaring. Een oud-militair met een beenamputatie valt op. Een posttraumatische stressstoornis is onzichtbaar. Maar ook deze categorie veteranen is gewond. Dus er heeft zich een beter beeld van veteranen en hun belevingswereld gevormd.”

Na de meivakantie gaan de leerlingen een vlog van hun bezoek produceren. Verder verwelkomen ze een veteraan in de klas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie