Burgemeester Gert-Jan Kats speelt een spel met kinderen op School Juul.
Burgemeester Gert-Jan Kats speelt een spel met kinderen op School Juul. Gemeente Veenendaal

Veenendaalse kinderen krijgen les over gevaren op internet

2 november 2021 om 09:28 Onderwijs

VEENENDAAL Burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Marco Verloop trapten maandag ‘Hackers de Baas’ af. Het lesprogramma gaat proefdraaien op basisscholen De Burcht, De Vlieger, Johannes Calvijnschool en School Juul. Zeven groepen met in totaal zo’n 170 groep 7- en 8-leerlingen worden zo spelenderwijs bewust gemaakt van de gevaren op het internet en krijgen handvatten om hier veiliger mee om te gaan. 

Gemeente Veenendaal hecht waarde aan de integratie van ICT in het basisonderwijs, legt de burgemeester uit. ,,Zowel om kinderen kennis te laten maken met het vakgebied, als hen bewust te maken van de gevaren die op het internet schuilen in het kader van digitale veiligheid.” De pilot is opgezet in nauwe samenwerking met Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland (RVS). Wens is het lesprogramma uiteindelijk verder in de regio en wellicht in heel Nederland uit te rollen.

,,Het internet biedt talloze mogelijkheden, maar helaas ook gevaren”, vervolgt Kats. ,,Cyberveiligheid staat daarom hoog op de agenda in Veenendaal. Naast de game Hackshield die Veenendaalse kinderen spelen, is er nu ook dit leuke en leerzame lesprogramma. Kinderen leren de gevaren snel herkennen en zo kunnen zij hun ouders, opa’s, oma’s broertjes en zusjes hier ook voor waarschuwen.”

Het lesprogramma ‘Hackers de Baas’ leert leerlingen spelenderwijs de basisbeginselen van de online wereld met behulp van een offline spel. In drie lessen leren leerlingen over hacken, phishing, het belang van een goed wachtwoord, echt of nep, allerlei soorten digitale aanvallen en meer. Het programma bestaat uit drie onderdelen. Zo gaan de kinderen aan de slag met een kwartetspel, maken ze een mini-presentatie over begrippen op de kwartetkaarten en krijgen ze tien digitale dilemma’s voorgeschoteld waarin ze een keuze moeten maken over ‘wat zou jij doen’. 

Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede begeleiden mede de verschillende klassen tijdens de lessen. De Universiteit Twente voert daarnaast een onderzoek uit naar de effecten van het lesprogramma op kinderen en hun bewustheid van de gevaren op het internet.

Samen met Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland is Gemeente Veenendaal met de Universiteit Twente, 4Pip, ICT Vallley en Hackshield aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het lesprogramma. Wethouder Marco Verloop: ,,De focus die wij als gemeente hebben op de integratie van ICT in het onderwijs komt voort uit ICT Campus. Dit is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven dat voor een extra impuls aan kennisuitwisseling en -ontwikkeling op het gebied van ICT zorgt. Het ontwikkelde lesprogramma sluit nauw aan bij de doelen van ICT Campus. Ik ben dan ook blij dat wij deze pilot in Veenendaal gaan draaien en dat het bij succes verder uitgerold wordt in de regio en in Nederland.”

Wethouder Marco Verloop was voor het project op de Johannes Calvijnschool.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie