Afbeelding
Pieter Vane

Nieuwbouw CLV genomineerd voor architectuurprijs

15 oktober 2021 om 14:03 Onderwijs

VEENENDAAL Het heeft lang geduurd, heel lang, maar donderdagmiddag kon dan toch het nieuwe gebouw van het Christelijk Lyceum Veenendaal officieel worden geopend. Een pand dat meteen ook is genomineerd is voor een architectuurprijs.

door Martin Brink

Sinds 2015 wordt er over gesproken, plannen bedacht, overleggen gevoerd met gemeente, architecten en opdrachtgevers. Twee onderwijswethouders verder (zij waren uiteraard ook bij de opening aanwezig) staat het pand er en, daar werd onderwijswethouder Marco Verloop heel blij van, met zoveel mogelijk originele materialen hergebruikt of anders bestemd.

LANGE WEG Het was een zeer lange weg, gebruikelijk bij dit soort grote projecten, maar het resultaat is er: een pand dat klaar is voor de toekomst en waarin leerlingen een goede en geborgen plek vinden om kennis te vergaren en te delen. Dat konden de genodigden ook met eigen ogen zien. Na de officiële presentaties gingen zij in groepjes de lokalen langs, vaak onder begeleiding van leerlingen.

SHEDDAKEN Het pand is al even in gebruik. Rector Willem de Vos vertelde in zijn inleiding dat daardoor alle kinderziektes konden worden opgevangen. ,,Je ziet ook dat het gebouw wordt gebruikt zoals we dat bedoeld hadden. Op de trappen in het Atrium ontmoeten leerlingen elkaar. Het voelt als een warme jas.”

Door de zogenaamde sheddaken komt er veel natuurlijk licht binnen. Dat werkt een stuk prettiger. Bij de oude Veenendaalse textielfabrieken werden die schuin geplaatste daken ook veelvuldig toegepast.

VOORGANGERS Wethouder Marco Verloop onthulde op deze plek de letters van de voorgangers van het huidige CLV: de Chr. H.B.S. en de Chr. ULO School. Natuurlijk waren er ook de gebruikelijke cadeaus. Namens alle partners die bij de bouw betrokken waren werd aan Willem de Vos een waardecheque van twee mille aangeboden, vermeerderd door de bouwer met nog eens twee mille. Dat geld wordt gebruikt voor de zo gewenste muzikale invulling van het Atrium. Daarmee is de helft van het beoogde bedrag binnen.

DE BOMBARDON Ook andere cadeaus werden aangeboden zoals een mooi schilderij gemaakt door de cliënten van dagbesteding De Bombardon. Zij hadden een wezenlijke bijdrage geleverd aan het hergebruik. Elke genodigde kreeg bij het verlaten van het pand namelijk een tas aangeboden plus een gevuld memobakje. De tas was gemaakt van de gordijnen die ooit in de lokalen hingen en het bakje van het hout waarop door leerlingen graffiti was gespoten en de voorzijde van het gebouw sierde. De memovelletjes kwamen weer van oud CLV-briefpapier.

NOMINATIE Als verrassing van de middag vertelde De Vos dat het pand de dag ervoor was genomineerd voor de ARC21 Interieur Award, een prestigieuze architectuurprijs. Het CLV is één van de drie genomineerden, gekozen uit vijftien inzendingen. Op basis van de criteria innovatie, duurzaamheid, en het welzijn van de gebruiker sprong het CLV, als één van de drie, er echt uit. Op 18 november wordt de uitslag bekend gemaakt.

Architectenbureau NOAHH & Ex Interiors had de opgave om een toekomstgerichte school te ontwerpen met leerpleinen waar diverse vormen van cursorisch, projectmatig en contextrijk onderwijs kunnen worden ingezet. Zij stellen bij de nominatie: ,,Wij hebben een sociaal hart ontworpen waar de dynamiek van het onderwijs tot uiting komt. Op deze wijze transformeerden wij de monofunctionele onderwijsplekken naar een fraai driedimensionaal leerlandschap dat het karakter vormt van de school.”

Het bureau werd uitgekozen vanwege de grote ervaring op het gebied van hergebruik van middelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie