Op een deel van het oude schoolplein komen parkeerplaatsen.
Op een deel van het oude schoolplein komen parkeerplaatsen. Martin Brink

Salvatorschool maakt plaats voor twaalf woningen

21 september 2022 om 12:38 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het gaat nu echt beginnen. Onlangs zijn de struiken en bomen rond de voormalige Salvatorschool aan de Patrimoniumlaan 128 weggehaald. Daardoor is de oorspronkelijke jaren vijftig-bouw beter zichtbaar geworden. Er omheen zijn in de eerste week van september hekken geplaatst. Het sloopwerk staat voor oktober gepland. Er komen twaalf woningen.

door Martin Brink

In dit inbreidingsplan komen woningen. En wel zodanig dat de bouwvorm herinnert aan het oude schoolgebouw. De Rooms-Katholieke lagere school was onlosmakelijk verbonden met de schuin tegenover gelegen Sint Salvatorkerk, het op 1 mei 1954 door monseigneur Alfrink geconsacreerde bedehuis. Het vormt in feite één geheel met de school die al in januari van dat jaar werd geopend.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Langs de Patrimoniumlaan is het oude gebouw goed zichtbaar nadat alle struiken zijn weggehaald. - Martin Brink

BERT MACCO De meest bekende hoofdmeester was de vorig jaar op hoge leeftijd in Veenendaal-zuid overleden Bert Macco. Zijn naam blijft voor altijd aan de oude school verbonden. Hij vervulde ook veel taken binnen de parochie. Oud-leerlingen spreken op Facebook nog altijd met veel respect over hem. Eén van de bekende leerlingen van toen is Karin Quint. Van het ‘woord’ maakte ze haar beroep.

Ze studeerde journalistiek en schreef ook enkele boeken. Op haar website vertelt ze hoe het allemaal begon: ,,De eerste keer dat er iets van mijn hand in een soort van drukvorm verscheen, was op de basisschool. Een gestencild krantje met mijn stukje op de voorpagina. Op slag wist ik wat ik later wilde worden.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


In het nieuwe plan komt de vorm van de oude entree weer terug. - Martin Brink

DEELS PARKEERPLAATSEN De hoekwoning van acht nieuwe rijwoningen krijgt kenmerken van de oude Salvatorschool. De gemeente staat op het voormalige schoolterrein totaal twaalf nieuwe woningen toe. Het huidige pand staat in een L-vorm aan de Patrimoniumlaan en Adriaen van Ostadelaan. Van de nieuwe huizen staan er acht aan de eerste straat en een viertal aan de andere om deze vorm enigszins te houden.

Aan de achterzijde, op de plek van het huidige schoolplein, komen deels zeventien parkeerplaatsen. Het schoolgebouw heeft van de gemeente een middelhoge waarde gekregen wat betreft stedenbouw en bouwkunst. Daarom wilde Veenendaal de hoofdvorm en het gevelbeeld in de nieuwe woningen in stand houden. Dit gaat dan om de entree aan de Adriaen van Ostadelaan. Tevens keren details in het metselwerk erboven terug.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De zijde aan de Adriaen van Ostadelaan. - Martin Brink

MEER GROEN Het nieuwe bouwplan voorziet verder in meer groen, omdat tussen de twee rijen huizen ruimte is voor tuinen. Achter de woningen is niet langer een plein. Een deel wordt voor parkeren bestemd en een ander deel wederom voor tuinen.

Het algehele ontwerp past ook in het stedenbouwkundige gebied van het Franse Gat. Een buurt in de wederopbouwwijk zoals Veenendaal-zuid dat is. Het pand is al sinds de jaren tachtig niet meer in gebruik.

De RK-school ging samen met andere RK-scholen binnen een samenwerkende stichting in de Veluwe/Vallei. Het katholiek basisonderwijs in Veenendaal vinden we nu terug in De Vuurvlinder in west.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Overzicht van de oude school. Aan de rechterkant is, net niet zichtbaar, de Salvatorkerk te vinden. - Martin Brink

OPVANG JONGEREN Na het vertrek van de school was het pand in gebruik door diverse instellingen, waaronder Youth for Christ die in dit gebouw een opvang voor jongeren had. Kelderman Bouw in Ede voert het project uit in opdracht van De Bunte Vastgoed.

Het wordt precies zoals in de eerste plannen werd voorgesteld. Die werden voorgelegd aan de buurtbewoners en aan de gemeente. Wanneer gestart wordt met de sloop ligt helemaal aan de asbestsanering, met name hoeveel er wordt aangetroffen.

,,Op papier begint de sloop in oktober. De prognose is dat het project in de vierde kwartaal van 2023 wordt opgeleverd. Alle woningen, variërend van 409.000 tot 475.000 euro, zijn inmiddels verkocht”, zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf.

Afbeelding
De zijde aan de Adriaen van Ostadelaan.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie