Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Pixabay.com

Vragen over participatie bouwplan ‘De Meesters’

6 juli 2022 om 18:53 Nieuwbouw

VEENENDAAL De ChristenUnie zal het participatieproces rondom het bouwplan ‘De Meesters’ mee laten wegen in haar beoordeling van de hoogbouw aan de Schoolstraat. Bewoners van de Mulderslaan, Koninginnelaan, Prins Bernhardlaan, Prinsesselaan en Nieuweweg hebben aangegeven dat zij grote zorgen hebben over dit participatieproces.

door Peter Kuijpers

,,Het college en de raad hebben op 11 april een brief van de bewoners, getekend door 100 adressen, ontvangen inzake het project De Meesters aan de Schoolstraat. Tijdens de raadscommissie van 17 mei waren deze bewoners met een grote groep aanwezig en hebben ze gebruikgemaakt van de mogelijkheid om in te spreken. Na de bespreking in de commissie hebben twee leden van onze fractie, bij de koffiemachine, nog met een groepje aanwezigen doorgesproken over dit onderwerp”, laat Roelof Mulder van de ChristenUnie weten. Het bouwproject aan de Schoolstraat valt binnen de centrumring en hier heeft de raad besloten de bouwhoogte los te laten. Omwonenden hebben nu de eerste schetsen gezien en hebben er grote problemen mee.

HOGER GEBOUW De hoogbouw die op de voormalige locatie van Seats en Sofa’s moet komen, kan door de nieuwe bouwregels maximaal zes tot zeven verdiepingen krijgen. Bewoners tegenover de Bevrijdingslaan, die aan de Mulderslaan wonen, hebben inzichtelijk geprobeerd te maken hoe dit vanuit hun tuin eruit zal gaan zien. De groep inwoners ziet liever de oorspronkelijk bouwhoogte van vier of vijf woonlagen. De ChristenUnie schetst in haar brief aan het college nog eens het verloop van het participatieproces. Waarbij zij aangeeft dat inwoners adviserend mogen participeren richting de ontwikkelaar Wilma Wonen. Roelof Mulder beschrijft met name een informerend karakter te zien.

PROCES ,,Onze fractie realiseert zich dat participatie complex is. Wij denken dat het aan de voorkant van het participatieproces belangrijk is dat de ontwikkelaar duidelijk maakt hoe het participatieproces eruit ziet en hoe de ontwikkelaar invulling gaat geven aan de afgesproken vorm van communicatie, in dit geval adviserend.” Het college geeft in haar antwoord aan dat een eerste avond informerend was en dat een tweede avond meer consulterend was: ,,In onze optiek is er ook helemaal geen sprake van alleen informatieavonden. Het participatieproces verloopt in stappen. De tweede avond is wel degelijk als consulterend ingestoken door de ontwikkelaar,” laat het college de partij weten.

UITLEG Wel denkt het college dat er nog voldoende ruimte beschikbaar is voor het participatieproces. ,,Op basis van de verkregen input is Wilma Wonen een aangepast ontwerp aan het opstellen, waarin zoveel mogelijk tegemoetgekomen wordt aan geuite bezwaren. De inzet is om een bewonersbijeenkomst nog vóór de zomervakantie te organiseren. Tijdens die bijeenkomst zal Wilma Wonen ook moeten aangeven en motiveren welke adviezen en opmerkingen niet zijn overgenomen. Met Wilma Wonen is nu afgesproken dat er zowel op de website van De Meesters als in de volgende uitnodigingsbrief aan de bewoners het participatieproces helder wordt uitgelegd.” Volgens wethouder Engbert Stroobosscher is dit deze week gebeurd.

ADVISEREN Voor het college blijft de insteek adviseren. ,,Dat betekent dat bewoners gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven. En dat het aan de ontwikkelaar is deze wel of niet over te nemen. Als er gekozen wordt om adviezen niet over te nemen, zal de ontwikkelaar dat helder motiveren. Kortom het participatieproces loopt op dit moment nog volop en zodanig dat de adviserende rol door de omgeving en belangstellenden goed kan worden ingevuld”, besluiten burgemeester en wethouders. ,,Wij zien een grote betrokkenheid van een grote groep inwoners bij dit project en zijn van mening dat de inwoners zich hierin constructief opstellen. Onze fractie zal het participatieproces nauwlettend volgen en het meewegen bij de beoordeling van het bestemmingsplan”, aldus Roelof Mulder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie