Afbeelding
IVN Natuureducatie

Inwoners van Rhenen leren over het afzagen van de regenpijp

15 september 2023 om 09:01 Natuur en milieu

RHENEN Steeds meer tuineigenaren hebben de wens om de regenpijp los te koppelen van het riool. Niet gek, want het regenwater dat anders wegstroomt komt dan beschikbaar voor gebruik in de tuin. Dat kan een hoop kostbaar kraanwater schelen en het is goed voor de bodem. Om inwoners daar meer over te vertellen en goed mee op weg te helpen, organiseert de Gemeente Rhenen samen met project Heuvelrugtuinen een bijeenkomst over ‘afkoppelen’.

De Rhenense Afkoppeldag vindt plaats op zaterdagochtend 23 september. Deelnemers zijn dan te gast bij De Ontmoetingskerk Rhenen. Dat is geen toeval, want op deze plek op de hoek van de Anjerlaan en de Papaverstraat is een voorbeeld van een Heuvelrugtuin te zien.

HEUVELRUGTUIN

Een Heuvelrugtuin is een grotendeels groene tuin met inheemse plantensoorten, ruimte voor water en schuilplekken voor insecten, vogels en andere dieren. Toen de Heuvelrugtuin werd aangelegd door de tuingroep van de kerk, hebben ze ervoor gekozen om ook de maar liefst zeven regenpijpen op verschillende manieren af te koppelen. Zo willen ze graag aan buren en bezoekers laten zien wat er allemaal mogelijk is.


Foto: IVN Natuureducatie.

TIPS EN VOORBEELDEN

Tijdens de bijeenkomst komen allerlei tips en voorbeelden voor het afkoppelen van de regenpijp aan bod. Regenwatercoach Lanny Olie heeft er jarenlange ervaring mee en voorziet tuineigenaren van advies. Om het afkoppelen nog iets inzichtelijker te maken, doet ze het doorzagen van de regenpijp zelfs ter plekke voor samen met wethouder Bert Fintelman. Hij hoopt met de Afkoppeldag inwoners te inspireren om thuis ook aan de slag te gaan. Wie daar klaar voor is, kan zich bij het aanmelden voor de bijeenkomst ook opgeven voor gratis ‘afkoppelhulp’ aan huis. Aansluitend aan het programma bij de Ontmoetingskerk, komt coach Lanny namelijk bij een aantal adressen thuis langs om de daad bij het woord te voegen en samen de regenpijp af te koppelen.

Aanmelden voor de Rhenense Afkoppeldag kan via de website van Heuvelrugtuinen. Er is een beperkt aantal plaatsen.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie. Meer informatie: www.jouwheuvelrugtuin.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie