Afbeelding
Werkgroep Milieubeheer Rhenen

‘Natuur en milieu moeten goed beheerd worden, vooral lokaal’

4 oktober 2022 om 09:45 Natuur en milieu

RHENEN De Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR) bestaat 50 jaar. Dat wordt op vrijdag 7 oktober vanaf 16.00 uur in het Stadsmuseum Rhenen gevierd. ,,Dit jubileum is een heuglijk moment, maar het is ook met zorgen omgeven, want de natuur- en milieuproblemen zijn zeker de wereld nog niet uit. Het lijkt erop dat er nog steeds een heel moeilijke relatie ligt tussen economie en ecologie, tussen welvaart en welzijn”, zegt Gerard Vernooij, voorzitter van de WMR.

door Sander van Opstal

,,De natuur gaat al jaren heel erg achteruit in Nederland en dat terwijl de natuur de basis is van alles: van schone lucht en water, alles wat leeft moet het van de natuur hebben, onze leefomgeving, nu en in de toekomst. Een voorbeeld: de landbouw. De landbouw kan weer een duurzame sector worden, dat gunnen we iedere boer. Daar ligt een grote opgave voor, en de boeren hebben wel steun nodig. Een geleidelijke en saamhorige aanpak, samen met de verwerkende industrie, de winkel en de consument is nodigGewone melk is een stuk goedkoper dan cola, is dat redelijk?”

,,Beloon duurzaam produceren”, vervolgt Vernooij. ,,De huidige weg is heilloos, een steeds groeiende productie bij een te lage prijs. En de verborgen kosten worden niet in de kostprijs doorberekend: de kosten van milieuvervuiling en van gezondheidsverlies bij de mens lopen in de miljarden euro’s per jaar. Daarbij komt ook nog eens een gebrek aan levensvreugde bij permanent opgesloten landbouwdieren en de verborgen kosten van het verlies aan biodiversiteit en verlies aan genetische bronnen.”

De landbouw kan en moet weer een gezonde en duurzame sector worden, vindt Vernooij. ,,Biologisch werkende bedrijven laten al jaren zien dat dat mogelijk is, daar kom je graag op bezoek. Het zijn vaak gemengde bedrijven met goede relaties met hun afnemers: daar zit men niet in de vicieuze cirkel van telkens meer investeren en meer produceren om quitte te spelen, terwijl anderen de winst opstrijken. Er wordt normaal verdiend, de kringlooplandbouw is een banenmotor met grote maatschappelijke meerwaarde. Er wordt smakelijker voedsel, gezonder vee geproduceerder is mooie arbeid en een vitale bodem. Je ziet meer biodiversiteit en meer natuur in de omgeving van biologische bedrijven. In de omgeving van Rhenen zijn daar sterke voorbeelden van zoals Veld en Beek in Doorwerth, met verschillende verkooppunten in de regio zoals Wageningen, of het groente abonnement van boer Giel uit de Betuwe. Het enige wat hiervoor nodig is, is een hogere maar eerlijke prijs, hier kan beter de EU-subsidie heen. Ook de btw op voedsel en op arbeid op boerenbedrijven zou kunnen verdwijnen: gezond eten in een gezonde wereld bespaart uiteindelijk veel geld.”

Maar bij terugblikken hoort ook vooruitkijkenWat is nodig in de toekomst? Vernooij: ,,Hierover willen we op 7 oktober graag in gesprek met donateurs en met vertegenwoordigers van ons netwerk. Samenwerking stellen we daarbij voorop, samenwerking met de natuur en met de lokale gemeenschap en met de lokale boeren en ondernemers. We moeten nu ook jonge mensen motiveren die het stokje kunnen overnemen. De toekomst is al begonnen en natuur en milieu moeten nu eenmaal goed beheerd worden, ook lokaal, vooral lokaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie