Afbeelding
Pixabay

Verlengde subsidie voor Afkoppelen en Vergroenen

Natuur en milieu

VEENENDAAL Voor het Afkoppelen en Vergroenen is ook de komende vier jaar nog een subsidie beschikbaar. De eerste regeling liep eind vorig jaar af. Maar het college heeft nu besloten, met het oog op verduurzaming en beter gebruik van regenwater, tot en met eind 2025 aan verschillende maatregelen mee te betalen.

door Peter Kuijpers

De gemeente wil graag inwoners stimuleren duurzaamheidsmaatregelen te nemen en deelt mee in een deel van de kosten. ,,De subsidieregeling voor afkoppelen en vergroenen op particulier terrein hadden we al, maar deze liep officieel af op 31 december 2021. Als college vinden we dit echter nog steeds een belangrijk onderwerp en daarom willen we de subsidie door laten lopen’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg. Ook in Veenendaal regent het vaker en harder en dit zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. Een groene tuin en minder regenwater in het riool door afkoppelen helpt overlast te voorkomen.

VIER JAAR Een regenwateradviseur kan advies geven over te nemen maatregelen. En inwoners zijn zelfs na het stoppen van de subsidie doorgegaan met afkoppelen en vergroenen. ,,We hebben nu ook voor de mensen die tussentijds geld hebben aangevraagd geregeld dat deze regeling met terugwerkende kracht doorloopt. Dus vanaf begin dit jaar en dan voor een periode van nog eens vier jaar’’, vervolgt de wethouder. Voor vergroenen en afkoppelen is per perceel vijftig euro subsidie per onderdeel aan te vragen. Maar tevens voor infiltreren tot een groen dak of gevelgroen. De verlengde subsidies zijn voor zowel inwoners als stichtingen, verenigingen en andere niet-natuurlijke personen.

REGENWATER Het afkoppelen betekent dat het regenwater niet in het riool terechtkomt. ,,Het grootste deel van Veenendaal bestaat uit huizen, bedrijven, straten en stoepen. Dat betekent dat regenwater dat valt op daken, stoepen en straten in het riool komt. Regenwater is ‘schoon’ water en kan prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin. Als u afkoppelt komt het regenwater niet meer in het riool, maar in uw tuin. Als u tegels vervangt door groen, wordt het afgekoppelde regenwater beter vastgehouden. Daardoor is er minder kans op wateroverlast. Een groene tuin voelt in een hete zomer ook minder warm dan een betegelde tuin”, aldus de gemeente.

ACTIES Dit vergroenen stimuleert Veenendaal tevens met haar deelname aan het NK Tegelwippen. Het afkoppelen kan ook door een regenton te plaatsen waar het water in verzamelt, in plaats dat het naar het riool loopt. Hiervoor is tot eind van het jaar tevens een regeling beschikbaar. Bij de aanschaf bij een lokale ondernemer van de regenton geven zij een vulautomaat voor de regenton cadeau. 

Via de gemeente is het gratis aansluiten van de regenton en vulautomaat aan te vragen. Met dit opgevangen regenwater kunnen inwoners dan de tuin weer water geven. Kijk voor meer informatie op: www.duurzaamveenendaal.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Franse culinaire historie in Filmhuis Veenendaal: Délicieux 9 uur geleden
Afbeelding
Keuring van dikbillen in Achterberg gaat niet door 15 uur geleden
Afbeelding
Voor eind van het jaar wordt lot kerk duidelijk 16 uur geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours bij Rhenen op 11 aug, 15:28
Afbeelding
Bijzondere recordpoging: 700.000 dominostenen moeten gaan omvallen in Veense sporthal 11 aug, 10:32
Afbeelding
Classic Races op De Faktorij: ronkende motoren op Veens stratencircuit 11 aug, 07:30
Afbeelding
Rare rust Column 10 aug, 15:44