Afbeelding
Jan van den Brink

Franseweg wordt afgekoppeld van regenwater; informatiebord onthuld

11 maart 2022 om 07:33 Natuur en milieu

ELST Wethouder Peter de Rooij heeft donderdag een informatiebord onthuld over de nieuwe riolering op de Franseweg. De Franseweg wordt, naast de nieuwe inrichting van de weg,  afgekoppeld van regenwater, wat betekent dat (schoon) regenwater straks niet meer in het riool komt, maar in de bodem. 

Op het bord wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk af te koppelen. Dit bord blijft ook na de werkzaamheden in de Franseweg staan. 

WERKZAAMHEDEN De herinrichting van de Franseweg is in volle gang. Eind vorig jaar is aannemer Van Verseveld uit Elst gestart met de werkzaamheden. Het werk wordt verdeeld in negen fasen. Er wordt gewerkt van kruispunt tot kruispunt, waarbij maximaal één kruispunt is afgesloten. De werkzaamheden in het eerste weggedeelte vanaf de Houweg zijn klaar. Na de zomer rond de aannemer de werkzaamheden af.

De nieuwe riolering voert regenwater apart af. Er worden zogenaamde infiltratiebuizen geplaatst. (Schoon) regenwater komt hierdoor straks niet meer in het riool, maar zakt rechtstreeks in de bodem. Bij een flinke regenbui wordt het vuilwaterstelsel dus minder belast.

WONINGEN AFKOPPELEN Ruim 80 bewoners hebben zich aangemeld voor het afkoppelen. Bij deze woningen gaat het regenwater straks via een pijp van de woning (tot 15 meter uit de straat) naar de infiltratiebuizen in de weg. Zo komt ook dat regenwater niet meer in het riool. Een speciale afkoppelcoach informeert de bewoners van de Franseweg over de mogelijkheden om af te koppelen.Voor deze afkoppelwerkzaamheden wordt ook in de tuinen van de woningen gegraven. Een hovenier bekijkt vooraf de tuin van de bewoners die meedoen. Hij bespreekt welke planten tijdelijk verplaatst moeten worden. Na de werkzaamheden zorgt de hovenier ervoor dat de planten ook weer teruggezet worden.

Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie