Afbeelding
Henk Jansen

Bomen planten voor een eigen ‘Hoenderdaal-bos’

20 maart 2022 om 12:45 Natuur en milieu

RHENEN/VEENENDAAL Een heerlijke lentewandeling met zon en dat onder aangename temperaturen. Na een verkwikkende wandeling een lunch met soep in het bos en als extra verrassing een kleurrijke knapzak voor de kinderen. Een prima begin van de dag! Maar dit vond echter pas plaats nadat afgelopen zaterdag eerst een begin werd gemaakt met het planten van meer dan 1500 douglasbomen om te komen tot een ‘Hoenderdaal-bos’. 

door Henk Jansen

Samen met stichting ‘StukjeNatuur’, een non-profit organisatie van gedreven natuurliefhebbers die zich inzet voor hoogwaardige natuurontwikkeling door heel Nederland, werd door een aantal Veenendaalse gezinnen bomen geplant in het ‘Amerikaanse bos’ op Prattenburg, Het was de opstart van een 5-jarig plan van ‘Hoenderdaal Fasteners, in samenwerking met stichting ‘Stukje Natuur’ om te komen tot het planten van meer dan 1500 bomen en dat in een tijdspanne van 5 jaar. Naast de douglasbomen worden er de komende jaren ook esdoorn- en kastanjebomen geplant. ,,Met de aanplant van deze bomen slaan we in 50 jaar tijd ongeveer 775.000 kilo CO2 op’’, aldus Ciska Gelauf van ‘Hoenderdaal Fasteners. In het gedachtegoed van Confusius die het volgende beweerde: ‘Wie een boom heeft geplant, heeft niet voor niets geleefd’’ gingen de gezinnen met kinderen aan de slag met het planten van de douglasspar. In rap tempo werden de bomen met al hun wortels geplant door de gezinnen, de eigenaars en medewerkers van Hoenderdaal Fasteners, het Veenendaalse bedrijf dat gespecialiseerd is in bevestigingstechniek, zoals schroeven, bouten, ringen, moeren, pluggen en kleine ijzerwaren, alsook leden van ‘StukjeNatuur’.

WONINGTEKORT ,,Bomen zijn de natuurlijke luchtfilters van de aarde. Ze nemen CO2 op uit de lucht als ze tot groei komen. Dit wordt opgeslagen in het hout en de CO2 blijft opgeslagen als er mee wordt gebouwd. Deze natuurlijke CO2-opslag is derhalve een belangrijke oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. De houtbouw kan vervolgens ons land helpen het woningtekort op te lossen. Het zou natuurlijk mooi zijn als we over 50 jaar onze Dynaplus schroeven kunnen gebruiken om te bouwen met het hout uit ons eigen ‘Hoenderaal-bos’ waar we vandaag de start van hebben gemaakt’’, aldus Ciska Gelauf’’. Boven de bossen van ‘Prattenburg’ maakte een door Hoederdaal Fasteners ingezette drone opnamen van het planten van de bomen. Het planten geschiedde met veel passie. ,,Wat is er mooier om fijn te genieten van zo’n mooi bos als Prattenburg. Er te wandelen in het weekeinde. Al helemaal nu we zelf een klein stukje natuur hebben toegevoegd. Kijken hoe de door onze geplante bomen zullen groeien. Dat we iets hebben kunnen bijdragen aan de CO2- opslag om zo de klimaatverandering tegen te kunnen gaan’’, aldus een van de ouders. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie