Afbeelding
Fotografie Wim van Velzen
Muziek in Veenendaal

COV stond na twee jaar op het podium

7 juli 2022 om 14:45 Muziek

VEENENDAAL De Christelijke Oratorium Vereniging Veenendaal kon op 18 juni eindelijk weer eens optreden nadat het twee jaar lang alle concerten moest annuleren. Onder leiding van dirigent Hans Lamers en pianist Ronald Aalbers werden werken van Bach, Vivaldi, Bruckner, Rachmaninov en Lauridsen uitgevoerd.

door Co Keulstra

Wim Hartkamp is al dertien jaar lid van het COV, waarvan nu vijf jaar voorzitter: ,,We hebben twee jaar onze concerten moeten annuleren”, begint hij te vertellen. ,,We waren blij dat we in de Oude Kerk weer eens van ons konden laten horen. Twee miniconcerten die bij de bezoekers goed in de smaak vielen. Ons laatste concert daarvoor was in 2019, dat deden we samen met Harmonie Caecilia in de Petrakerk. Het was een mooie uitvoering. Het publiek genoot van het mooie spel van Caecilia en de zang van ons koor. Het was een zeer geslaagde combinatie. Tijdens de lockdown hebben we wel online gerepeteerd, zodat we toch een beetje contact hadden.”

STEMTEST Sieta van Aalderen (alt) is bestuurslid en zingt al twaalf jaar bij het COV: ,,We kunnen nog wel nieuwe leden gebruiken. Die krijgen bij ons eerst een stemtest. Maar in deze tijd zijn ze bang om lid te worden, het coronavirus ligt nog altijd op de loer. Als je lang niet meer gezongen hebt, moet je weer op gang komen. Zo hebben wij na de lockdown een stemcoach gehad die onze stemmen weer tot leven heeft gewekt. We krijgen trouwens vaker een stemcoach die ons helpt onze hele lichaam te gebruiken om goed te kunnen zingen.”

KUNST ,,Hoe verleidt je mensen om muziek te maken, om samen iets moois te neer te zetten? Daar zit dan ook wel passie in”, vertelt dirigent Hans Lamers. ,,Muziek maken is kunst en dat doen we met meerdere mensen samen. We proberen dan een mooie uitvoering te maken. De Oratoriumvereniging bestaat dit jaar 80 jaar. Gemiddeld gezien zingen bij het koor wat oudere mensen, die komen bij ons zingen vanwege het repertoire. Zo hebben wij in 2019 de Matthäus Passion gebracht in de Basiliek. Het was een indrukwekkende vertolking met medewerking van onder andere 400 leerlingen van het Ichthus College. Het hele balkon in de Basiliek stond vol met zingende kinderen. Prachtig.”

Wanneer kunnen ze weer een dergelijk concert doen? Hartkamp: ,,We plannen wel vooruit en willen in 2023 de Matthäus Passion weer brengen. Maar de uitvoering daarvan is onzeker vanwege corona. Wij hebben momenteel 38 actieve leden maar bij een groot concert hebben we zeker 30 gastleden. En natuurlijk een groot orkest en de nodige solisten. En dat moet in een grote zaal plaatsvinden zoals Theater Lampegiet of de Basiliek. Daar hebben we dan ook sponsoren bij nodig want een zodanig uitvoering is niet goedkoop.”

,,Kom vrijblijvend meezingen tijdens één of meerdere van onze repetitieavonden”, vervolgt Hartkamp daarom uitnodigend. ,,We repeteren op donderdagavond vanaf 20.00 uur in aula B van het Ichthus College, Vondellaan 4 in Veenendaal. We ontvangen vooraf wel graag even een berichtje als je van plan bent te komen.”

Meer informatie op www.oratoriumvereniging.nl of mail naar info@oratoriumvereniging.nl . Bellen kan ook: 06-51399295.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie