Jan Bosch en Ger Bosch-van de Weerd kregen burgemeester Hans van der Pas op bezoek die het echtpaar kwam feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.
Jan Bosch en Ger Bosch-van de Weerd kregen burgemeester Hans van der Pas op bezoek die het echtpaar kwam feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Jan van den Brink

Schrijver Jan Bosch uit Elst viert diamanten huwelijk in Rhenen

13 september 2023 om 20:00 Mensen

RHENEN Jan Bosch (82) en Ger Bosch-van de Weerd (79) waren dinsdag 12 september 60 jaar getrouwd. De Rhenense burgemeester Hans van der Pas kwam het diamanten echtpaar namens de de gemeente feliciteren. 

Jan is geboren in ’t Harde en Ger in Ede. In Elst hadden ze langs de doorgaande weg samen een drogisterij. Tevens verzorgde Jan, met pen en lens, reportages voor het familieblad Gezinsgids en was hij actief bij de oprichting van ‘Adullam’, een stichting ten behoeve van gehandicapten. Ook was hij bestuurslid van Rabobank Rijn en Heuvelrug. 

BIJZONDER

Bekend werd zijn fotoboek over Dirk van Noort ‘Vrijbuiter aan de Rijn’, dat in 1988 verscheen. Hij fotografeerde Dirk op allerlei momenten, ook terwijl hij te ruste op bed lag, met het geweer naast zich... Immers: Dirk jaagde ook graag in de uiterwaarden langs de Rijn.

Ook markante en bijzondere regiogenoten werden in het boek ‘Achter het hek’ geportretteerd. Waaronder de Veenendaalse kapper en schrijver Rik Valkenburg. Het werd een bijzonder verhaal, de laatste waarin Ome Rik een inkijkje gaf in zijn leefwereld. Op dezelfde manier kwam een (foto)reportage met en over boswachter Johan Veenhof tot stand. Die woonde in het boswachtershuis op de Grebbeberg en zaaide nog handmatig zijn akkers in. Hij vertelde graag hoe zijn (oorlogs)boeken tot stand kwamen.

Later volgden nog meer fotoboeken waaronder ‘Van alle markten thuis’ waarin hij door het hele land verschillende soorten markten bezocht. Toen al was niet iedereen ervan gediend om zomaar op de foto te gaan. Toen hij in het westen van ons land eens een boekenmarkt bezocht, en foto’s achter de kraam maakte, werd hem indringend gevraagd: u bent toch niet van de belastingdienst?

In dit boek staat uiteraard ook de Veenendaalse bijenmarkt waar hij zijn vriend Dirk van Noort weer ontmoette.
Op hun vrije drogistenmiddag gingen Jan en Ger op pad, altijd op zoek naar mensen met een bijzonder beroep of leefwijze. ,,Dat was steeds  een avontuur. Het ging er namelijk om het vertrouwen van de mensen te winnen’’, aldus Jan Bosch die zo, heel uniek, de kluizenaar van Ederveen kon portretteren. Hij kwam niet in zijn verlaten woning maar de foto’s en de beschrijvingen zijn typerend.

Jan en Ger kregen drie kinderen, elf kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. Hun oudste zoon overleed in 1980 op oudjaarsdag. Hij werd zestien jaar.
Jan en Ger zijn nog fit, wandelen veel, tuinieren en zijn geïnteresseerd in natuur en cultuur. De kinderen wonen in Rhenen en het Zeeuwse Scharrendijke.

Jan Bosch in 1988, bezig aan zijn zoveelste boek.
Henk Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie