Afbeelding
Archief BDUmedia

Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten

· leestijd 2 minuten Maatschappelijk

VEENENDAAL Er is veel onduidelijkheid over de programma’s bij de lokale radio in Veenendaal. De gemeenteraad besloot onlangs het Commissariaat van de Media voor te stellen een nieuwe omroep de zendmachtiging te gunnen. Maar er moet wel een plek blijven voor de uitzendingen van Stilok, hét kerkelijk geluid van de regio.

door Peter Kuijpers

De Stichting Lokale Omroep Kerken Veenendaal gaf echter in haar uitzending vorige week zondag aan voorlopig geen programma’s meer te maken naast die op de zondag rondom de kerkdiensten. Ook zijn op de Veenendaalse frequentie geen programma’s van Radio Midland meer te horen. Hier klinkt alleen muziek op de tijden dat Stilok niet uitzendt. Het college kwam vorige week met een bericht naar de raad dat er een storing zou zijn geweest bij de uitzendingen van Stilok op zondag 20 november, maar dit spreken zowel Midland als Stilok tegen. Wel zou er van zondag op maandag een kleine storing zijn geweest.

PROGRAMMA’S Daarnaast leven nog veel vragen over de overgang naar de nieuwe omroep. ,,Wij hebben tot nu toe één gesprek gehad met Omroep 1 Vallei en daar zijn enkele mondelinge toezeggingen gedaan. Er is echter nog geen overeenkomst op papier welke programma’s zij van ons zullen uitzenden. Stilok heeft daarom besloten de programma’s van maandag- en woensdagavond en zondagmiddag voorlopig te stoppen. De zondag zenden wij uit van negen tot twaalf uur met een programma waar tevens een kerkdienst te horen is. En van vier tot zeven uur doen wij dit nogmaals. De overige programmering is voorlopig uit de lucht’’, laat Stefan van de Lustgraaf van Stilok weten.

De gemeenteraad had in haar besluit om de zendvergunning aan de Omroep 1 Vallei te gunnen uitdrukkelijk het belang van de programma’s van de Stilok onder de aandacht gebracht. ‘Het college ziet er dan ook op toe dat Stilok de komende weken, in de overdracht van de bestaande omroep Midland naar de nieuwe lokale omroep Omroep 1 Vallei, onverminderd kan blijven uitzenden via de Veenendaalse frequentie. En dat zij ook in de nieuwe situatie bij Omroep 1 Vallei een stevige positie behoudt.’ Midland heeft al aangegeven dat zij, tot het verlaten van hun studio, de programma’s van Stilok door blijft geven op de zender en ook al hoeft zij dit niet te doen, de rest van de week non-stop muziek uit zal zenden.

WARM HART Midland was eerder al gestopt met het maken van haar programma’s. Voorzitter Henk Janssen laat weten dat het voor hen onduidelijk was hoe snel de vergunning voor Veenendaal over zou gaan naar de nieuwe omroep. Daarom hebben de programmamakers bij Radio Midland het weekend van 19 en 20 november afscheid genomen en is vanaf dat moment non-stop muziek te horen op de Veenendaalse frequentie. ,,Dit hebben we gedaan, zodat er altijd wat te luisteren valt tot Stilok haar programma’s doorgeeft. Want we werken al 25 jaar met hen samen en dragen ze een warm hart toe. Op deze manier is er altijd geluid op de zender. Stilok heeft ons aangegeven dat zij voorlopig op de zondagen ‘s ochtends en ‘s middags een programma uitzend.’’

Voorzitter Willem de Vos van Omroep 1 Vallei laat weten dat zij nog geen zendmachtiging hebben en daarom ook nog niets schriftelijk kunnen vastleggen. De gemeenteraad heeft nadat SLOMN (Midland) zich terugtrok als gegadigde voor de zendmachtiging het Commissariaat van de Media geadviseerd de zendmachtiging aan Omroep 1 Vallei te gunnen. De Vos verwacht echter niet voor januari, of misschien pas later, deze te ontvangen. De reguliere uitzendingen mogen wat hem betreft tot deze tijd gewoon doorgaan, maar dat is natuurlijk aan de programmamakers. Hij geeft nu aan dat Omroep 1 Vallei pas bij de verstrekking van de zendmachtiging definitieve afspraken kan maken, wat zeker de bedoeling is.

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 2 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 7 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 22 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46