Afbeelding
Stichting NN Veenendaal

Stichting NN: voor Veenendalers met een minimum inkomen

· leestijd 1 minuut Maatschappelijk

VEENENDAAL ,,Jaren geleden hebben een paar grote bedrijven de handen toen ineen geslagen omdat ze iets wilden doen voor de minderbedeelden in Veenendaal. Dit initiatief was enigszins verwaterd en in 2005 hebben drie particulieren dit weer opgepakt en hebben Stichting NN Veenendaal opgericht. Nu krijgen de minderbedeelden ieder jaar rond Kerstmis een mooi voedselpakket.”

door Co Keulstra

Dat zegt Rudy Boone, die al 15 jaar bij Stichting NN Veenendaal betrokken is en daar ook de functie van secretaris heeft. ,,Onze vrijwilligers maken op 9 december de pakketten en op zaterdag 10 december worden die met hun eigen auto naar de mensen toe gebracht”, zegt Rudy. ,,Op de dag van de bezorging (zestig auto’s) helpt ook de jeugd van de scouting met inladen en het regelen van het verkeer. Want het geeft een hele drukte.”

RITTENLIJST Er worden dit jaar zevenhonderd pakketten gemaakt. ,,De vrijwilligers die de pakketten gaan bezorgen krijgen allemaal een rittenlijst mee. Degene die deze dag niet thuis zijn, krijgen een kaartje in de brievenbus waar ze het pakket op kunnen halen. Dat is bij de voedselbank. Alles wat over is gaat naar de voedselbank. Zo gaat er niets verloren.

De stichting heeft natuurlijk geld nodig om het een en ander te kunnen realiseren. Die gelden komen van donaties van de kerken, bedrijven en particulieren. En het motto van de stichting is: degene die geeft weet niet aan wie en de ontvanger weet ook niet van wie.

STEUN ONDERNEMERS ,,We krijgen ook faciliteiten in de vorm van ruimte met een lopende band waar we de pakketten kunnen inpakken, maar ook voor het transport van de goederen naar de diverse locaties. We krijgen veel goederen van ondernemers, waar we zeer dankbaar voor zijn. We krijgen zelfs een koffieapparaat, compleet met alle ingrediënten voor de duur van ons werk. En de dozen waar de spullen in verpakt worden krijgen we van een Veenendaals bedrijf met korting. Het sorteren, inpakken en bezorgen wordt allemaal door vrijwilligers gedaan. Het sorteren doen we met tien personen en bij het inpakken op de vrijdag staan er wel tachtig vrijwilligers te helpen.”

In januari wordt er geëvalueerd en eind augustus/begin september komt het bestuur van vier personen bij elkaar en neemt het nieuwe seizoen een aanvang. Er worden bedrijven, kerken, de gemeente, zorginstellingen en iedereen die contact heeft met minder bedeelden aangeschreven om te kijken hoeveel pakketten er het aankomende jaar nodig zijn. Deze mensen kunnen structureel in financiële nood zitten, maar ze kunnen ook eenmalig een slecht jaar hebben. De namen van de mensen worden om privacy redenen niet vrijgegeven en worden na de actie gewist. 

VELE HANDEN ,,We regelen alles zo goed mogelijk, begin december moeten we de goederen binnen hebben. Dan gaan we eerst sorteren en 9 december gaan we inpakken. Op zaterdag 10 december beginnen we om 13.15 uur en dit jaar komt de burgemeester ook een poosje inpakken. We hebben een draaiboek waar alles in staat wat er per maand gedaan moet worden. Daardoor loopt alles heel soepel. We zijn heel blij met al onze vrijwilligers, want vele handen maken licht werk.” 

Voor meer informatie of donaties: www.stichting-nn.nl advertentie
advertentie