Afbeelding
Arjan van den Berg

Mooie cheque Turkesteen voor Voedselbank Veenendaal

16 januari 2022 om 11:00 Maatschappelijk

VEENENDAAL Toen Albert den Herder van beddenspeciaalzaak Turkesteen aan Kees Huibers vroeg of hij ergens goed geld voor kon gebruiken, wist hij het meteen: een nieuwe wagen. Van Veenendaal naar het distributiecentrum in Arnhem, tot tal van adressen in de gemeente en de stadsakkers aan toe: het voertuig maakt veel kilometers, is inmiddels al vijftien jaar op de weg en nodig aan vervanging toe. In 2021 doneerde het 65-jarige Turkesteen per verkocht bed 19,56 aan het goede doel. Resultaat: ruim 5242,08 euro.

Door Arjan van den Berg

Turkesteen is net als de Voedselbank een bekende naam en wellicht ook vertrouwd adres. In het eerste geval: gelukkig. In het tweede: helaas. ,,Maar als er dan toch nood is, laten we er dan wat moois van maken. We zijn blij met alle steun die er in de maatschappij is”, merkt Huibers optimistisch op. Hij is voorzitter van Missie 0318, waar de Voedselbank, de Kledingbank en de Stadsakkers onder vallen. Het beeld van de rij steungerechtigden, wachtend op hun voedselpakket is sinds vorig jaar jaar achterhaald. Het pand aan de Gilbert van Schoonbekestraat lijkt nu net een supermarkt, waar mensen die daarvoor in aanmerking komen dankzij een puntensysteem hun levensmiddelen in huis kunnen halen.

GEZOND ,,Het is noodhulp, maar we proberen ook mensen uit de problemen te halen. Zo hebben we contact met de schuldhulpverlening. We willen ook voedselverspilling tegengaan”, legt Huibers uit. Scholen en kerken zorgen voor de middelen die lastiger te krijgen zijn, terwijl andere organisaties de broodnodige waren leveren. Dankzij de stadsakkers waarop vele vrijwilligers vers groente en fruit verbouwen, mag de Veenendaalse Voedselbank zich als een van de gezondste rekenen in het hele land. De Kledingbank mag zich qua assortiment en kwaliteit meten met de ‘gewone’ confectiezaken.

COMPLIMENTEN Den Herder, die zelf nooit met een voedselbank te maken heeft gehad, kijkt bewonderend om zich heen als hij een rondleiding krijgt. ,,Mijn complimenten hoe jullie dit hier zo professioneel hebben opgezet. Ik ben verrast.” 2021 was het jubileumjaar van Turkesteen. Den Herder: ,,We hadden al mooie consumentenacties, maar het leek ons ook mooi om iets voor Veenendaal te doen. We hebben een collega gevraagd: jij kent Veenendaal goed, weet jij een goed doel? Toen kwam ze met de Voedselbank.”

BIJDRAGE Ook wie niet goed is in rekenen, kan op zijn vingers natellen dat er heel wat bedden verkocht zijn, als er per verkocht exemplaar 19,56 euro naar het goede doel gaat en er ruim 5000 euro is opgehaald. ,,Dat heeft ons ook verrast. De eerste twee maanden van het vorige jaar waren we dicht en in maart waren we alleen open op afspraak. We hadden niet kunnen denken dat het toch zo’n goed jaar zou worden.”

Mede dankzij deze actie krijgen klanten van Turkesteen niet alleen een gezonde nachtrust, maar staat de voedselbank er ook weer gezonder voor met een nieuwe wagen die rond juli de weg opgaat. Rond mei komt hij het land in en dan wordt er nog een speciale bak en laadklep in gemonteerd. Den Herder: ,,Leuk om een bijdrage te kunnen leveren. Er gebeuren mooie dingen in Veenendaal.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie