Mustafa vluchtte in 2017 met zijn gezin uit Syrië, nu werkt hij bij Doornenbal.
Mustafa vluchtte in 2017 met zijn gezin uit Syrië, nu werkt hij bij Doornenbal. Studio Pothoff

‘Mensen verdienen het om een kans te krijgen’

Maatschappelijk

VEENENDAAL Mustafa vluchtte in 2017 met zijn gezin uit Syrië met de gedachte snel weer terug te keren. Toen hij besefte dat de oorlog lang zou duren, wilde hij graag aan de slag. Niet meer zoals in Syrië als boekhouder, omdat hij daar met een ander systeem werkte en ook de taal niet goed genoeg sprak: ,,Het was voor mij heel belangrijk om weer te kunnen werken. Daar ben ik ook echt de taal gaan leren.”

Toen is hij als vrijwilliger in een bejaardentehuis in Amerongen de ouderen gaan helpen bij activiteiten: ,,Dat vond ik heel leuk en doe ik nog steeds.” Daarna kwam hij als statushouder via HetWerktNu bij Doornenbal Poedercoaters. Zowel directeur Carel Doornenbal als bedrijfsleider Mark Methorst willen graag maatschappelijk ondernemen en mensen een kans geven.

Carel Doornenbal: ,,Ik zag een artikel in de nieuwsbrief van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) en stuurde dat naar Mark met de opmerking dat dit iets voor ons kon zijn. Wij hebben geen vooroordelen tegenover mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen verdienen het om een kans te krijgen. Het is vervolgens aan hen om die dan te pakken.”

MOTIVATIE BELANGRIJK Voor de functie die ze voor Mustafa op het oog hadden, is het belangrijk dat iemand in de groep past en de juiste werkhouding en motivatie heeft. Methorst: ,,Na een proeftijd van twee maanden kwam Mustafa bij ons in dienst. We hebben het erg getroffen met Mustafa.”

,,Hij is enorm gemotiveerd en dat vinden wij belangrijker dan cv’s en ervaring”, vervolgt hij. ,,Dat betekent dan misschien wel dat diegene wat extra begeleiding nodig heeft en niet direct vanaf dag één tot de snelsten behoort, maar ik geloof - los van de sociale kant - dat je daarmee op de lange termijn de juiste mensen aan je bindt.” 

De samenwerking met gemeente, HetWerktNu en WerkgeversServicePunt (WSP) ervaart Mark als open en constructief: ,,Hun betrokkenheid en begeleiding zijn belangrijker dan de subsidies die je kunt krijgen.”

NIEUWE COLLEGA Doornenbal weet wat hij aan zijn mensen heeft. Hij heeft het met Mustafa getroffen. Dat is één van de redenen om opnieuw met het WSP in zee te gaan. Hij zegt: ,,Er is dus weer een nieuwe collega bij ons aan de slag gegaan. Hij zit nog in zijn proefperiode, maar het gaat hartstikke goed.”

Mustafa is blij dat hij de kans kreeg, ook al had hij nul ervaring: ,,Voor mij is het heel belangrijk om te kunnen werken. Om de taal te leren, om een inkomen te verdienen maar ook om mij nuttig te voelen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Franse culinaire historie in Filmhuis Veenendaal: Délicieux 14 uur geleden
Afbeelding
Keuring van dikbillen in Achterberg gaat niet door 21 uur geleden
Afbeelding
Voor eind van het jaar wordt lot kerk duidelijk 21 uur geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours bij Rhenen op 11 aug, 15:28
Afbeelding
Bijzondere recordpoging: 700.000 dominostenen moeten gaan omvallen in Veense sporthal 11 aug, 10:32
Afbeelding
Classic Races op De Faktorij: ronkende motoren op Veens stratencircuit 11 aug, 07:30
Afbeelding
Rare rust Column 10 aug, 15:44