Afbeelding
Arjan van den Berg

Leerlingen De Grondtoon krijgen poetsles van Mondzorg Veenendaal voor een ‘stralende start’

16 april 2024 om 07:30 Maatschappelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Marianne van der Zwaan (preventie-assistent) en Luuk van den Bosch (tandarts) van Mondzorg Veenendaal geven poetslessen op basisscholen voor hun eigen ‘Stralende Start’-campagne, om zodoende het risico op gaatjes in Veenendaal te verlagen.

door Arjan van den Berg

Dinsdagochtend, half negen, basisschool De Grondtoon. De ouders van de leerlingen verzamelen zich om uitleg te krijgen over de poetsles. Zo’n 600 kinderen hebben in het afgelopen jaar poetsles gekregen van collega’s van Mondzorg Veenendaal. Het doel is duidelijk: ,,Minder gaatjes in Veenendaal en problemen in de mondjes voorkomen”, geeft tandarts Luuk van den Bosch aan. 

VOEDING EN POETSEN

Marianne, preventie-assistente bij Mondzorg Veenendaal, vult aan: ,,Er zijn twee zaken waar we op kunnen letten: voeding - maximaal vijf tot zeven zoet- of zuurmomenten - en het poetsen, mét fluoride bevattende tandpasta. Onder de elf kan een kind het poetsen nog niet zelf.” De ouders stelden nog wat vragen uit interesse, waaruit ook bleek dat de tandartsbezoeken en poetslessen tot 18 jaar gratis zijn.

Nadat de ouders het lokaal hebben verlaten, komt de eerste klas op de bankjes zitten. De jongsten eerst, later nog enkele andere klassen. Spelenderwijs en interactief nemen Luuk en Marianne de kleurrijke presentatie met de kinderen door. 

DUIMEN OMHOOG

De kinderen willen veel kwijt. Zo heeft er een al een tand gewisseld, heeft de ander een rode elektrische tandenborstel en weet nog een ander dat oma neptanden heeft.

Op de vraag hoe vaak je naar de tandarts zou moeten gaan, antwoorden de meeste kinderen dat ze twee keer per jaar gaan, hoewel er ook een kind zegt wel wekelijks te gaan. ,,Je moet goed poetsen als je naar de tandarts moet”, weet een kind. “Maar niet alleen dan, toch?”, geeft Marianne aan.

Luuk en Marianne horen veel goede antwoorden op hun vragen. De kinderen weten veel over hun tanden en kiezen, poetsen veelal twee keer per dag en hebben wel 20 tanden. De kinderen hebben geen enkele vraag fout wanneer ze hun duim omhoog of omlaag houden als ze afbeeldingen te zien krijgen wat goed of slecht is voor je tanden. ,,Groente”, geeft Marianne aan, waarop alle duimen omhooggaan. Bij snoepjes gaan alle duimen omlaag, maar horen we stiekem gefluister vanuit de kinderen: ,,Maar dat is wel lekker.” 

HAND IN HAND

Aan het eind van de les is er voor iedereen een cadeautje: het poetspakketje, met zorg ingepakt door de cliënten van Zideris. De inhoud ervan wordt thuis ontdekt door de kinderen, maar Luuk en Marianne verklappen alvast dat er een tandenborstel, tandpasta, een zandloper, plaqueverklikkers, een kleurplaat en wat folders met uitleg voor de ouders in zitten. 

Met een applaus voor Luuk, Marianne en de kinderen zelf nemen de kinderen afscheid, voordat de nieuwe klas komt. Ze verlaten de klas hand in hand, net zoals gezonde voeding en goed poetsen hand in hand gaan met het voorkomen van problemen in je mond.

Wie ook poetsles (bij diens kind) op school wenst, kan zich gratis aanmelden bij Marianne (poetsles@mondzorgveenendaal.nl). Benieuwd naar poetslessen in de tandartspraktijk? Mondzorg Veenendaal neemt weer patiënten aan en er werken veel tandartsen, mondhygiënisten en (preventie)assistenten met affiniteit voor het behandelen van kinderen.

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie