Het Stadsmuseum Rhenen.
Het Stadsmuseum Rhenen. Sander van Opstal

Steun aan Stadsmuseum Rhenen vier jaar verlengd

13 januari 2022 om 15:30 Kunst

RHENEN De gemeente Rhenen draagt het stadsmuseum een warm hart toe. Daarom wordt de publiekstrekkende instelling de komende vier jaar financieel ondersteund. Dat is vorige week bekend geworden. Ook dat de fondsenwerving voor het historische schilderij crescendo verloopt. Als alles goed gaat hoeft er nog maar 35.000 euro gevonden te worden. 

door Sander van Opstal

Het Stadsmuseum Rhenen is in 2018 in een vernieuwde opzet van start gegaan. Mede door de diversiteit aan tentoonstellingen en activiteiten staat het Stadsmuseum inmiddels in de top 50 van meest gewaardeerde kleine- en streekmusea in Nederland. Ondanks de wegens corona tegenvallende bezoekersaantallen is het gemeentebestuur erg tevreden. Een extern bureau is gevraagd om te onderzoeken hoe het Stadsmuseum het de afgelopen jaren heeft gedaan. Die evaluatie is positief. Op basis van die evaluatie is een nieuw en op 20 januari te ondertekenen subsidieconvenant voorgesteld, namelijk de verstrekking van 246.000 euro subsidie per jaar van 2022 tot en met 2025.

Wat cultuurwethouder Barth van Eeten betreft is het museum een belangrijk element in het culturele en toeristische plaatje van Rhenen. Immers museumbezoekers gaan vaak na afloop naar de Rhenense horeca of nog even winkelen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het schilderij  van Jan van Goyen, Gezicht op Rhenen vanaf het zuidwesten, 1649. - Tom Haartsen

Een bijzonder project is de actie om een schilderij van Jan van Goyen te verwerven genaamd ‘Gezicht op Rhenen’ uit 1649. Van het stadsgezicht Rhenen zijn verschillende versies bekend, maar geen van deze schilderijen is in Rhenen aanwezig. Daar gaat nu verandering in komen, als het aan het museumbestuur ligt.

Het Stadsmuseum kan het schilderij voor 350.000 euro aankopen van de huidige eigenaren. Die hebben het schilderij in bruikleen gegeven aan het museum en een jaar de tijd te geven om het bedrag bijeen te krijgen.

Wethouder Barth van Eeten legt de fondsenwervingsstrategie van het Stadsmuseum uit: ,,Er is nu een aanvraag ingediend bij het Rembrandtfonds voor de helft van het aankoopbedrag, dus 175.000 euro. Daar hopen we deze maand in januari uitsluitsel over te krijgen. Voor het Rembrandtfonds is dit Rhenense verzoek natuurlijk een klein bedrag. Er zijn ook subsidieaanvragen bij andere fondsen ingediend. Met die fondsen is goed contact en die gaan waarschijnlijk als volgt toezeggen: ‘als het Rembrandtfonds dit subsidiebedrag toezegt, dan doen wij ook mee’. We hopen dus uit die andere fondsen een substantieel bedrag te kunnen krijgen. Dan zou er uiteindelijk 75.000 euro nog nodig zijn. Hiervan is er al 25.000 euro toegezegd door de Stichting Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen. Vanuit particulier initiatief in Rhenen is er ook al 15.000 euro toegezegd. Dat betekent dat er in 2022 nog een bedrag van zo’n 35.000 euro gevonden moet worden. Wij denken dat het Stadsmuseum erin zal slagen om dit bedrag via fondsenwerving binnen te kunnen halen.”

Het schilderij geeft een levendig en gedetailleerd gezicht op het Rhenen in de Gouden Eeuw, met veel aansprekende details van de stad. Er zijn twee molens te zien en het Winterpaleis is afgebeeld. Maar ook menselijke details zijn te ontdekken zoals een overvolle veerboot en vissers langs de rivier.

Jan van Goyen was een Nederlandse landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Van hem zijn vele tientallen stadsgezichten bekend, onder meer Dordrecht, Nijmegen en Rhenen. Schilderijen van Van Goyen zijn over de hele wereld opgenomen in vooraanstaande museumcollecties.


Bij de presentatie vorig jaar van de fondsenwerving van het schilderij. - Jan van den Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie