Afbeelding
Pieter Vane

In beeld: Genieten van kunstzinnig en creatief Veenendaal tijdens Kunstroute

3 oktober 2021 om 20:42 Kunst

VEENENDAAL Gratis én zonder QR-code genieten van alle kunstzinnigheden die creatief Veenendaal met veel gevoel en plezier heeft gemaakt. Dat kon afgelopen weekend tijdens de Kunstroute Veenendaal. Na een jaar van afwezigheid hadden zowel publiek als exposanten er zichtbaar zin in, al kon dat van de spreekwoordelijk weergoden op zondag bepaald niet worden gezegd. Het maakte niet uit: terwijl de zon zich schuilhield achter regenwolken, zorgden de kunstenaars zelf wel voor licht. Warmte. Enthousiaste en soms persoonlijke verhalen. En koffie.

door Arjan van den Berg

Op vrijdagavond werd deze editie afgetrapt in DownTown en een fraaie overzichtsexpositie in de Cultuurfabriek, die voor de gelegenheid het hele weekend overdag open was. Kunstenaars van beginnende hobbyist tot professional lieten maar al te graag zien wat ze ook of misschien juist de afgelopen tijd hebben gemaakt van allerlei materialen. Van glaskunst tot houtskooltekeningen, van realistische schilderijen die nauwelijks van foto’s te onderscheiden zijn en van koddige keramiek tot sprekende stillevens – het kwam allebei voorbij. 

KLEURRIJK Tenminste, voor wie de tijd nam om op zijn of haar gemak door Veenendaal te wandelen of te karren. Alles bezoeken was met twintig locaties en ruim dertig deelnemers (zelfs meer dan er op de plattegrond stond) natuurlijk geen doen, maar wie zichzelf de tijd gaf om meer dan een expositie te bezoeken, kon maar tot een conclusie komen: wat heeft Veenendaal veel kleurrijke types die anderen graag mee laten genieten. Want hoewel iedereen het liefst iets creëert, maakt het publiek de voorstelling pas echt helemaal af. 

INTUÏTIE Al vertellend komen de gemaakte beelden tot leven en laten de kunstenaars iets van zichzelf zien. Zoals Cees Korver die altijd puur op zijn intuïtie vertrouwt om kleuren tot leven te laten komen, terwijl Yvonne van Hoogstraten uw huisdier op het papier vast kan leggen alsof het elk moment ervan af zou kunnen lopen. Annemarie Reijbroek maakt graag collages van oude schilderijen zonder bij het maken van doeken al te denken: dat kan wel weer kapot, en heeft onlangs het werken met keramiek ontdekt en probeert overal humor in te leggen met een kwinkslag zoals een badeendje. 

Kees Oosting wil zijn kijkers even laten weg laten fantaseren in een wereld waarin je niets hoeft. Robert legt met zijn abstractere werken graag de logica van vormen en kleuren vast en Marije Kalshoven heeft tijdens en vooral na een burn-out gemerkt hoe ze al kleurend schilderend steeds losser is gaan werken en geeft andere dat graag mee in haar workshops. 

Ze laten treffend zien wat voor moois er kan ontstaan als mensen, creatievelingen, alle mitsen, maren en moeten laten varen en op intuïtie, fotografisch geheugen of logica hun gekleurde eieren kwijt kunnen op hun eigen manier. Om het daarna met gepaste trots te laten zien aan elke kunstminnende Veenendaler die de tijd neemt om echt te kijken. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie