Max ter Brug
Max ter Brug Erik Helmers

Max ter Burg Kunstenaar van het Jaar 2021 van Rhenen

12 september 2021 om 20:00 Kunst

RHENEN Hij fotografeert met passie, de 30-jarige Max ter Burg uit Rhenen. En het liefst stadsgezichten, of landschappen. Zaterdag veroverde hij met zijn foto van het Oude Raadhuis in Rhenen de titel ‘Kunstenaar van het Jaar 2021 van Rhenen’ en werd hij benoemd tot winnaar van de kunsttentoonstelling op Open Monumentendag. De tweede prijs ging naar Baumann & Baumann, de derde naar Bertus Haverkort.

Een verraste Max ter Burg ontving de ere-titel tijdens een ontvangst in Stadsmuseum Rhenen. Zijn werk viel op vanwege zijn uitnodigende karakter, en goede uitwerking van het thema. Hij laat het Oude Raadhuis baden in een verleidelijk zonlicht. Ter Burg: ,,Het Oude Raadhuis is ooit ontworpen als een statig gebouw. Daar zat eeuwenlang het stadsbestuur, en ook de rechtbank. Als burger kwam je er alleen binnen, als je er moest zijn. Meestal niet voor je plezier. Dat is veranderd. Het is tegenwoordig een plek die bruist, met het Stadsmuseum Rhenen erin, de VVV, een museumcafé en een prachtige tuin. Het monument van de ander is mijn monument geworden. En van iedereen in Rhenen!”

Ook de techniek van de jonge fotograaf kreeg lof van de jury. ,,Ik loop graag in het ochtend- en avondlicht door de stad, op zoek naar speciale momenten. Ik houd van het spel van kleur. Het Oude Raadhuis lag er zo zonnig en uitnodigend bij, dat moest ik vastleggen met mijn camera”, aldus Max ter Burg.

Justa en Erik Baumann maakten met een fragiel, sober lijnenspel in zwart en rood een monument van glas. Een plek waarin iedere kijker van nu onderdak kan vinden. Bertus Haverkorte transformeerde 6000 jaar oude houtbrokken uit het Rhenense Binnenveld tot grote demonische figuren. Hij confronteert deze figuren met de kleine mens, die strijdt tegen corona. 

De drie winnaars krijgen een kleine expositie in Stadsmuseum Rhenen. De datum hiervan wordt later bekend gemaakt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie