De wandkunst aan de school aan de Sterke Arm staat op het punt om gemeentelijk monument te worden.
De wandkunst aan de school aan de Sterke Arm staat op het punt om gemeentelijk monument te worden. Martin Brink

Nieuwe gemeentelijke monumenten aangewezen in Veenendaal

26 januari 2023 om 20:00 Historie

VEENENDAAL De lijst met gemeentelijke monumenten is met elf uitgebreid. Veenendaal kent een rijke historie. De laatste jaren kijkt zij steeds meer hoe zij wat er nog is, kan behouden voor de toekomst. Dit gaat om panden met karakteristieke bouwstijlen uit een bepaalde periode tot kunst.

,,We hadden vorig jaar een zestien objecten voorgedragen als gemeentelijk monument, maar bij een aantal zijn tegen de aanwijzing zienswijzen ingediend. Bij een tweetal hebben we toch een akkoord gekregen voor de aanwijzing. Daarom kunnen we nu al een elftal nieuwe gemeentelijke monumenten toevoegen aan de lijst’’, vertelt wethouder Marco Verloop. De gemeente had reeds een procedure gestart om het achterste deel van de Ritmeesterfabriek aan de Kerkewijk aan te wijzen als een gemeentelijk monument. Daarvoor is een voorbescherming ingesteld, zodat er een onderzoek kan plaatsvinden om enkele fabriekshallen te behouden bij de ontwikkeling naar woningbouw.

AFWEGING Er zijn nog zienswijze ingediend tegen de aanwijzing en de gemeente is in overleg met de eigenaar. Dit geldt tevens voor de Petrakerk, een woning aan de Kerkewijk, de schuur bij een monumentale boerderij in Veenendaal West en een hooiberg aan het Gelders Benedeneind. ,,Voordat een definitief besluit hierover kan worden genomen, dient er een goede afweging te worden gemaakt tussen de verschillende belangen. Om dit proces zorgvuldig te laten verlopen is meer tijd nodig. Om bijvoorbeeld de eigenaren in de gelegenheid te stellen hun zienswijze uitgebreid toe te lichten en onderbouwen’’, laat het college weten.

ZIENSWIJZE Veenendaal verwacht wel dat zij begin dit jaar een definitief besluit kan nemen over deze vijf nominaties voor de status van gemeentelijk monument. Voor elf andere is dit nu gebeurt. ,,De eigenaar van de transformatorhuisjes, Stedin, heeft wel een zienswijze ingediend om zekerheid te krijgen over de haalbaarheid van de plannen om de inhoud van de stations op termijn te vervangen. De monumentencommissie bevestigt dat dit mogelijk blijft. Op die manier kunnen de transformatorhuisjes ook in de toekomst hun noodzakelijke functie behouden. Met deze bevestiging in het definitieve besluit heeft Stedin geen bezwaren tegen de aanwijzing.’’ Het gaat om de transformatorhuisjes aan de Dr. de Visserstraat en de Paulus Potterstraat.

AANWIJZING De gemeente had op de aanwijzing van negen andere objecten geen zienswijzen ontvangen. Zij heeft besloten een woning aan de Bergweg en Lindenlaan en tevens schuren aan de Zandheuvelweg definitief aan te wijzen als gemeentelijk monument. Net als de winkelstrip aan de Frans Halslaan. Daarnaast hebben enkele kunstobjecten deze status nu ontvangen: de Betogende Arbeiders, het Monument der Gevallenen en wandkunst bij scholen aan zowel de Sterke Arm als het Ronde Erf. Als laatste is het oude deel van de begraafplaats aan de Munnikenweg definitief aangewezen als een gemeentelijk monument.

door Peter Kuijpers

Dodenherdenking bij het Monument der Gevallenen aan de Kerkewijk. Foto uit archief.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie