Gerard Prins, oud-directeur van de Rehobothschool, denkt nog graag terug aan zijn tijd als hoofdonderwijzer.
Gerard Prins, oud-directeur van de Rehobothschool, denkt nog graag terug aan zijn tijd als hoofdonderwijzer. Anne Slok

Meester Prins terug in Veenendaal: ‘Fijn om weer thuis te zijn’

· leestijd 2 minuten Historie

VEENENDAAL Hij is geboren op 3 december 1948 in Delft. Zijn toekomstige vrouw woonde hemelsbreed 300 meter bij hem vandaan, toch ontmoette hij haar pas voor de eerste keer in 1969. We hebben het over meester Gerard Prins, oud-directeur van de Rehobothschool in Veenendaal. Hij vertelt graag over ‘zijn’ oude school. Gerard studeerde in Gouda. Tijdens het uitgaan kwam hij ‘zijn’ Marianne tegen in het kroegje ‘Het Keldertje’. Ze was daar met een vriendin. Het bleek dat ze, net als Gerard, op de Kweekschool zat.

door Anne Slok namens Oud Veenendaal

Echter niet in Gouda maar in Den Haag. Hij hielp Marianne bij de studie. Ze trouwden in 1972 en kwamen in Veenendaal terecht, op de Rehobothschool. Vrij vertaald uit de bijbel betekent het ‘De Heer heeft ruimte gemaakt’. Het eerste verzoek tot oprichting van een nieuwe christelijke school werd in 1950 afgewezen. Ds. Van de Pol heeft toen een nieuw en onderbouwd verzoek ingediend bij de gemeente Ede (Veenendaal viel tot 1 januari 1960 deels onder Ede).

Dit verzoek werd ingewilligd. Op 1 januari 1951 ging de school van start. In nota bene een deel van de Openbare Gelderse school aan de Prins Bernhardlaan. Pas op 30 juni 1955 wordt de eerste Rehobothschool geopend in een nieuw, eigen gebouw aan de Koninginnelaan. Dat gebeurde door de Edese burgemeester H.M. Oldenhof. Alle bestuursleden waren aanwezig. Ook Job van Kooten, een broer van de opa van Bas van Kooten, de huidige directeur van de school.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Gerard Prins tussen de leerlingen, 1992. - Archief Prins

MEESTER VAN BALEN Meester Van den Berg werd het eerste schoolhoofd, opgevolgd in 1953 door meester A.P. van Balen. Hij bleef bijna dertig jaar verbonden aan de school. Zijn afscheid was in 1982. Hij was een legendarische bovenmeester. Zijn hobby was filmen. Hij heeft vele impressies en vooral activiteiten op en van de school op film vastgelegd. Oud-leerlingen spreken daar nog over. Deze recent-historische indrukken zijn nog steeds niet ontsloten. Van Balen werd opgevolgd door Meester Prins uit Schoonrewoerd. 

De school werd halverwege de zeventiger jaren gesloopt. Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen van die tijd. Er was behoefte aan een documentatiecentrum, een gemeenschapsruimte en inderdaad aan meer lokalen. De nieuwe Rehobothschool werd geopend op 23 februari 1978 door bovenmeester Van Balen en dominee Vroegindeweij. ,,Ruim 650 leerlingen en een goed team leerkrachten. Ja, we waren een grote school”, aldus meester Prins. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Rehobothschool zat in het prille begin in de openbare Gelderse School aan de Prins Bernhardlaan. - Archief Prins

,,Toch was de sfeer daar niet naar. Ik sprak altijd over de Rehoboth-familie. Het voelde gewoon zo. Ik heb er een prachtige tijd gehad. Ruimtegebrek bleef ons achtervolgen. Daar kampte de school al mee voordat ik kwam. Ik weet nog goed dat we soms wel op drie locaties les moesten geven. Om er een paar te noemen: lokalen in Het Erf, extra noodlokalen op het schoolplein, en een dependance aan het Pampagras.”

VLAGGETJES Prins  noemt het een fijne omgeving. Maar: ,,Eén anekdote wil ik toch wel verteld hebben. Het was in 1984, vooral de kleuters, maar ook kinderen uit hogere klassen kwamen vaak met poep aan de schoenen binnen. Het bleek dat er verschillende mensen hun honden uitlieten op de stoep nabij onze school. We hebben toen niet alleen pamfletten uitgedeeld om de mensen te vragen om hun honden in de goot, of in het speciaal aangelegde veldje hun behoefte te laten doen, maar we gingen met satéprikkers met vlaggetjes eraan op pad om deze in de drollen te prikken. Geloof me, het werd een kleurig geheel. En we boekten hiermee inderdaad succes.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Meester Prins werd alom gerespecteerd. - Archief Prins

IETS ANDERS ,,In 2003, ik was toen 54,  wilde ik nog één keer wat anders. Ik ging werken als interim directeur op diverse scholen. Scholen in onder andere Rijnsburg, Leiden, Kampen en uiteindelijk in Rouveen; maar mijn hart lag bij ‘mijn’ school in Veenendaal. Ik woon nu op ongeveer 250 meter van deze werkplek.  Het is fijn om weer thuis te zijn.”

De huidige directeur, Bas van Kooten, heeft zowel meester Van Balen als meester Prins meegemaakt. Hij zegt: ,,Over Prins niets anders dan respect. Een boegbeeld was hij voor deze school.
Mijn ouders, ik en onze kinderen hebben op deze school gezeten. Ik onderstreep dan ook Gerard zijn motto volledig. We zijn gewoon één grote Rehobothfamilie.”

Schoolbestuur, 1955. Onder rechts Job van Kooten, oudoom van directeur Bas van Kooten.
De eerste Rehobothschool in Veenendaal, afgebroken in 1976.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden