Afbeelding
Martin Dam Kristensen

Scandinavische films in Filmhuis Veenendaal

· leestijd 1 minuut Film

VEENENDAAL Het Veenendaals Filmhuis draait zaterdag 28 januari de Deense tragi-komedie Rose (20.00 uur). Op zondagmiddag 29 januari is om 14.30 uur de Zweedse film Triangle of Sadness te zien.

In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn de zus van Ellen, Inger, mee op een busreis van Jutland naar Parijs. In Parijs is net Lady Di verongelukt. Inger is schizofreen en woont in een inrichting, maar met de nodige valium binnen handbereik is Inger in staat om zich heel normaal te gedragen. Tenminste… Inger draait niet om haar aandoening heen. Dit leidt tot gemengde reacties bij haar medereizigers. Inger neemt soms ook geen blad voor de mond en bespreekt met een piepjonge busreiziger haar seksuele relatie met haar grote liefde Jacques. Jacques was een oudere, getrouwde Fransman, met wie de toen achttienjarige Inger een verhouding had. Nu Inger rond de vijftig jaar is, komt ze terug in het Parijs van Jacques. In Parijs hebben Ellen en Vagn hun handen vol aan het wispelturige gedrag van Inger, maar die weet geleidelijk aan iedereen voor zich te winnen. Het wordt een hartverwarmende en memorabele reis. De schizofrene Inger wordt gespeeld door Sofie Gråbøl, die vooral bekend is als rechercheur Sarah Lund in The Killing. Rose is een echte bioscoophit, die onder meer is bekroond met publieksprijzen op filmfestivals in Leiden en Leeuwarden.

TRIANGLE OF SADNESS De Zweedse regisseur Ruben Östlund vertelt over de titel ‘Triangle of Sadness’: ,,Het is een term uit de schoonheidsindustrie. Een plastisch chirurg zei op een feestje tegen een medegast, na een snelle blik op haar gezicht: ‘Oh, je hebt een vrij diepe driehoek van verdriet... maar dat kan ik met Botox in vijftien minuten oplossen’. Hij doelde op een rimpel tussen haar wenkbrauwen. In het Zweeds heet dat een ‘probleemrimpel’.” Die probleemrimpel is uitgewerkt tot een tweeëneenhalf uur durende film, waar de modellen Carl en Yaya inschepen op een luxe cruise. In een fantastisch gemêleerd gezelschap begint de reis in rustig vaarwater. Totdat een storm voor een onverwachte wending zorgt. Dan blijkt de sociale orde een breekbaar concept te zijn en verdwijnt alle decorum. Net als in zijn andere films doet Ruben Östlund niets liever dan stoken en porren. Ook ‘Triangel of Sadness’ is weer een geestige satire over hedendaags menselijk geklungel.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen, lidmaatschap en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46