Wethouder Dylan Lochtenberg, Ard de Jong, Gerard Heuvelman en burgemeester Gert-Jan Kats op de plek waar het straks allemaal gaat gebeuren.
Wethouder Dylan Lochtenberg, Ard de Jong, Gerard Heuvelman en burgemeester Gert-Jan Kats op de plek waar het straks allemaal gaat gebeuren. Govert Govers

Festival ZAND: Muziek, ontmoeting en verbinding op het Stadsstrand

9 juni 2022 om 07:30 Evenementen

VEENENDAAL Op vrijdagavond 17 juni klinkt er muziek in het centrum van Veenendaal. Op het stadsstrand wordt het tweedaagse festival ZAND ingeluid met Klassiek in het ZAND, een concert dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Wat organisator stichting ALive! betreft, wordt het een weekend met volop ruimte voor ontmoeting en verbinding.

door Lilian Steensma

Het thema van het concert is ‘water en vuur’. André Heuvelman, artistiek leider van stichting ALive!, stelde het programma samen. Na elf edities van het drukbezochte Klassiek aan de Grift weet hij heel goed hoe hij het Veense publiek kan raken. Heuvelman: ,,Geniet van the LIVE! Orchestra én geweldige solisten, waaronder Veens talent. Als locatie kozen we dit jaar voor het stadsstrand. Een heerlijke plek, in wezen gecreëerd door de Veenendalers zelf. Stel je open voor muziek die zonder omweg je hart raakt. Geniet van wat vertrouwd klinkt en laat je verrassen door wat nieuw voor je is.”

KRACHTEN BUNDELEN Festival ZAND zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van heel veel vrijwilligers. ,,Ze zijn goud waard”, zegt André Heuvelman en hij noemt in het bijzonder Timo van Beek die de productie van het festival opnieuw tot in de puntjes verzorgt. Ook de hulp van sponsors is onmisbaar. Wethouder Dylan Lochtenberg vertelt waarom de gemeente Veenendaal graag een bijdrage levert: ,,Ik voel me trots als ik zie wat we in Veenendaal kunnen bereiken als we de krachten bundelen. De culturele sector heeft zwaar te lijden gehad de afgelopen jaren. Mooi dat een festival als ZAND weer kan! De gemeente subsidieert het evenement vanuit het gereserveerde budget voor culturele initiatieven én uit het coronaherstelfonds. Dat laatste omdat dit de eerste editie van het evenement is dat na corona plaats heeft. Het is belangrijk dat er in Veenendaal weer volop gelegenheid is voor inwoners om elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren. Festival ZAND biedt daarvoor volop mogelijkheden.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


André Heuvelman: ,,Geniet van wat vertrouwd klinkt en laat je verrassen door wat nieuw voor je is.” - Govert Govers

MEER DAN STENEN LATEI projectontwikkeling uit Amersfoort is sinds het prilste begin als hoofdsponsor bij het evenement betrokken. Waarom is een Amersfoorts bedrijf zo trouw aan een Veens initiatief? Ard de Jong, bestuurder van LATEI, legt het uit. ,,LATEI is onderdeel van Quattro, de organisatie die Veenendaal Oost samen met de gemeente ontwikkelt. Veenendaal is daarmee voor LATEI al sinds 2003 een belangrijke partner. Ik hou van de dynamiek die bij Veenendaal hoort en ik kom hier graag. In totaal ontwikkelt LATEI in Oost zo’n 2000 woningen. Goede woningen zijn belangrijk, maar fijn wonen heeft met meer te maken dan de materialen waarmee woningen zijn gebouwd. Als projectontwikkelaar willen we geld verdienen waar het kan, om het vervolgens te investeren waar dat nodig is. In een plaats waar wat te beleven valt, is het goed leven. Een mooie reden voor ons om Festival ZAND te sponsoren.”

GRATIS MEEGENIETEN Dat kunst en cultuur Veenendaal tot een aantrekkelijke plek maakt om te wonen, gelooft ook burgemeester Gert-Jan Kats: ,,Samen genieten van welke kunstvorm dan ook komt de saamhorigheid ten goede. Dat merkte ik toen ik eind april mijn hond uitliet en langs de markt liep. Er was daar een muziekevenement aan de gang dat veel jongeren trok”, vertelt de burgemeester. 

Zelf heeft hij meer met klassieke muziek, dan met de muziek die op de markt klonk, vertelt hij met een lach. ,,Maar ik vond het mooi om te zien hoe de jongeren er samen van genoten. De gemeente investeert graag in dit soort initiatieven waarvan iedereen gratis kan meegenieten. Muziek verbindt en als we na de afgelopen jaren érgens aan toe zijn, is het wel aan verbinding.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De vrijwilligers hebben er al zin in. - Govert Govers

GELUK DELEN Gerard Heuvelman is eigenaar van BV Stichts Beheer van 1952 én geboren en getogen Veenendaler. Als ondernemer levert hij graag een bijdrage aan initiatieven die Veenendaal een beetje mooier maken. Gerard: ,,Mijn moeder leerde mij een belangrijke les. Zij zei: als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen. Uitdelen van wat je zelf hebt ontvangen is een belangrijke waarde voor veel Veense ondernemers. Delen kan op veel manieren. Mijn neef André doet dat met zijn muziek. Mooi dat ik hem een handje kan helpen door Festival ZAND te sponsoren. Mijn gasten en ik kijken uit naar een heerlijke avond op 17 juni! Ik geniet graag van het leven: een hapje, een goed glas wijn en mooie muziek… Kom maar op!”

PROGRAMMA Op vrijdag 17 juni begint om 21.00 uur Klassiek in het ZAND en de volgende dag kan je vanaf 12.30 uur op het stadsstrand terecht voor Espresso’s in het ZAND. Geniet van een goeie kop koffie en luister ondertussen naar het Codarts Brass Ensemble. Om 14.00 uur en 15.15 uur spelen de Kids in het ZAND. Ze beleven er de voorstelling Anders met Sander. ‘s Avonds vanaf 20.30 uur is het lekker Loungen in het ZAND tijdens een ode aan Toots Thielemans. Om 22.15 klinkt vanaf het hoofdpodium de bijzondere muzikale mix van LoMalo.

Tijdens Festival ZAND is er volop ruimte voor ontmoeting. Welkom! Laat je roeren en kom in beweging. Meer informatie vind je op www.stichtingalive.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie