André Heuvelman op de plek waar hij het evenement ZAND wil organiseren.
André Heuvelman op de plek waar hij het evenement ZAND wil organiseren. Govert Govers

André Heuvelman wil ‘nieuw tijdperk’ aftrappen met groot muzikaal evenement: ‘Ik zie het wel zitten’

26 januari 2022 om 07:20 Evenementen

VEENENDAAL Veenendaal bracht al veel muzikaal talent voort. Een van de talenten die van muziek zijn werk maakte, is André Heuvelman. Toen vanwege de coronamaatregelen praktisch het hele culturele leven stil kwam te liggen, zorgde dat voor de nodige uitdagingen. En ook voor nieuwe ideeën, zoals een driedaags muziekevenement in hartje Veenendaal.

door Lilian Steensma

,,Ik ben ooit begonnen als trompettist bij het Rotterdam Philharmonisch Orkest”, vertelt Heuvelman. ,,Sinds een aantal jaren werk ik vooral als spreker, inspirator en adviseur. Daarnaast componeer en produceer ik muziek in opdracht van onder andere het Havenbedrijf Rotterdam, de Holland Amerika Lijn en de Formula Eindhoven. Veel van wat ik daarnaast doe, zoals de organisatie van concerten en evenementen, viel de afgelopen twee jaar ineens weg. Ingrijpend, zowel voor iedereen die werkt in de cultuursector als voor het publiek. Het belang van cultuur is door de overheid enorm onderschat.”

Het belang van cultuur is door de overheid enorm onderschat

VOORKOMEN OF GENEZEN ,,Ik geloof in de helende werking van muziek. Ik componeer en produceer voor de Ambient Experience van Philips die in meer dan 1.250 ziekenhuizen is geïmplementeerd. Het concept maakt gebruik van de wetenschap dat muziek invloed heeft op het welzijn van patiënten. Onderzoek van het Erasmus MC heeft  het effect van muziek op de gezondheid onomstotelijk bewezen. De vraag is: kies je voor ‘cure’, het genezen van ziekten, of ‘care’, het promoten van een gezonde leefstijl waardoor bepaalde ziekten voorkomen kunnen worden? Muziek is een geweldige, natuurlijke booster voor het immuunsysteem.’   

RUIMTE VOOR VERANDERING De coronamaatregelen hadden een ingrijpend effect op de cultuursector. Bracht de crisis naast onzekerheid ook iets moois? André: ,,Je noemt onzekerheid nu als iets negatiefs, maar ik geloof dat onzekerheid ook ruimte creëert voor verandering. Als je even niets meer zeker weet, word je bepaald bij wat er écht belangrijk is. Stel jezelf de vraag: Oké, en nu…? Welke richting kies ik als corona ons leven minder gaat bepalen? Ga ik dan terug naar mijn leven van 2019, of ga ik bepaalde dingen wezenlijk anders doen?”

We staan te popelen om weer mooie ontmoetingen mogelijk te maken

ZAND ,,Ik wil dit nieuwe tijdperk in Veenendaal graag samen aftrappen met een groot muzikaal evenement op het stadsstrand. Iedereen met de voeten in het warme zand. Samen landen en aarden. Samen genieten van een wijntje en goeie muziek. En dat evenement noemen we dan ‘ZAND’. Drie dagen lang ontmoeting, reflectie en muziek. Ik zie het wel zitten! Stichting ALive! heeft ruime ervaring met de organisatie van evenementen, zoals voorheen Klassiek aan de Grift. We staan te popelen om weer mooie ontmoetingen mogelijk te maken.”

WAT KAN WÉL Heuvelman besluit: ,,Wat er ook gebeurt, ik wil altijd blijven zoeken naar wat wél kan, zoals wandelen, sporten en genieten van muziek. Dingen die de gezondheid positief beïnvloeden. Volgens mij liggen daar ook kansen voor de gemeente. Veenendaal zou het voortouw moeten nemen voor een routekaart richting een vitaal leven op mentaal en fysiek vlak. Veenendaal als stad van bewuste beweging, letterlijk en figuurlijk. Lijkt me mooi!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie