Afbeelding
Pixabay

Ruim kwart miljoen meer nodig voor armoedebestrijding

14 september 2023 om 15:30 Economie

VEENENDAAL De gemeente moet meer geld uittrekken voor haar minimaregelingen. Boven op de eerder vrijgemaakte miljoen is dit jaar nog eens 280.000 euro nodig. Meer inwoners hebben gebruik gemaakt van de regelingen. Wethouder Engbert Stroobosscher is blij dat mensen de gemeente weten te vinden, wanneer zij er zelf financieel niet uitkomen.

door Peter Kuijpers

,,Wat ik wil delen is goed nieuws, maar met een negatief effect. U heeft heel vaak opgeroepen om de minimaregelingen goed onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Veenendaal. Dat hebben we gedaan. We hebben onder andere de Energietoeslag via de Veenendaalpas laten lopen. En publiekscampagnes erop los gelaten. Dat heeft geresulteerd in meer gebruik van al die regelingen. Waardoor het miljoen, dat destijds beschikbaar is gesteld voor armoedebeleid, besteed wordt. Maar daaroverheen ook nog 280.000 euro extra’’, deelde de wethouder mee aan de gemeenteraad. Veenendaal zal de bijna drie ton voor dit jaar in de lopende begroting verrekenen.

TOENAME Hier had de gemeente voor 2023 nog een meevaller door onder andere een hogere uitkering van het Gemeentefonds, waarmee het rijk veel lokale uitgaven betaald. Veenendaal zag de kosten bij de minimaregelingen stijgen doordat meer inwoners hebben aangeklopt voor een financiële ondersteuning. ,,Het gaat over de minimaregelingen Veenendaalpas, een gebruik van pak en beet 33 procent meer. Meerkosten chronisch zieken, uit mijn hoofd 55 procent meer. Het GarantVerzorgd3 zorgpakket 65 procent meer. De toename van deze kosten is wellicht tevens omdat meer inwoners gebruik maken van de ziektekostenverzekering.’’

CORRECTIE Dit hangt volgens Stroobosscher samen met een andere verruiming: ,,Daarbij heeft de raad de bijdrage voor chronisch zieken verhoogd van 200 naar 500 euro, waarmee deze duurdere verzekeringspolis beter te betalen is voor mensen met een kleine beurs.’’ En de wethouder geeft aan dat er een toename is in de kosten bij de Bijzondere Bijstand. ,,Als laatste geeft de inflatiecorrectie bij de Bijzondere Bijstand dat meer mensen hier gebruik van kunnen maken en veelal krijgen zij ook een hoger bedrag uitgekeerd.’’ Al deze ondersteuning betekent, in een tijd van huishoudens die niet rondkomen, een stijging van bijna drie ton in de uitgaven van de gemeente.

ENERGIETOESLAG Dat meer mensen de regelingen hebben gevonden, komt onder andere door het aanvragen van de bijdrage in de energielasten. ,,De stijging van de genoemde kosten is zonder de Energietoeslag. Hiervoor moet nog een wetsvoorstel komen, waarmee we een tweede toeslagdeel over 2023 kunnen uitbetalen. Dit geld krijgen wij rechtstreeks van het rijk. De Energietoeslag was wel een manier om mensen bekend te maken met onze ondersteuning. We hebben zoveel mogelijk gestuurd de Energietoeslag via de Veenendaalpas aan te vragen. Dat leverde de toename van 33 procent aan gebruikers op, die daardoor tevens bekend raakten met andere minimaregelingen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie