Afbeelding
Pexels

Veense bedrijven werken aan duurzaamheid

1 september 2023 om 09:30 Economie

VEENENDAAL Het hergebruiken van materialen door bedrijven, maar ook huishoudens vraagt nog flink wat werk. De gemeente zet al in op een circulaire economie. Met het opnieuw verwerken van afgedankte producten voor een tweede leven of als grondstof.

door Peter Kuijpers

De gemeenteraad bezocht het nieuwe onderkomen van Ingenieursbureau BOOT, waar Kees Boot vol enthousiasme vertelde hoe deze met hergebruikte materialen is ingericht. Bij verschillende gebouwen in Nederland heeft het bedrijf bij de ontmanteling producten ingezameld en bij de architect de uitdaging gelegd hiermee het kantoor een eigen identiteit te geven. Volgens Boot is echter ook de geschiedenis van de materialen in stand gebleven met bijvoorbeeld bestickering op glazen wanden en deuren. Tot een zitgelegenheid met meubilair uit treinstellen. Het bedrijf heeft de architect echt uitgedaagd te werken met eigenlijk alleen de spullen die zij had ingezameld.

HERGEBRUIK

De entree heeft een ronde balie, enkel omdat deze ergens is opgehaald. Kasten voor brandslangen zijn uit oude gebouwen hergebruikt tot laboratoriumtafels die nu de treden naar de eerste verdieping zijn. Akoestische panelen zijn gemaakt van petflessen, werkkleding uit De Efteling tot spijkerbroeken van medewerkers van BOOT. Ook de aannemer moest aanpassingen doen en manieren vinden om materiaal los te maken in plaats van te slopen. Volgens Kees Boot is het juist deze manier van anders denken en omgaan met materiaal waar nog veel te leren is. Het bedrijf zelf blijft dit ook doen en verhuist nu een kantoorgebouw van Delft naar Rotterdam.

Eric Schalk van Road to Work informeerde de raadsleden over het gemak waarop bedrijven, maar ook mensen thuis elektronica afdanken. Niet alleen omdat het kapot is, zoals een waterkoker, maar ook een televisie. Deze vervangen mensen voor een nieuwer, groter model met scherper beeld en de oude mag op de schroothoop. Zijn bedrijf zet juist in op het inzamelen van materialen en stimuleren van reparatie. Verschillende apparaten lenen zich prima voor een kleine reparatie. Een onderdeel hoeft ook niet altijd nieuw te zijn, een reeds gebruikte kan ook een defecte vervangen. En met een ouder apparaat kunnen nieuwe gebruikers soms nog jaren werken.

BEWUST 

Een hotelovernachting afgelopen zomervakantie, waar je niet voor iedere gast een nieuw matras neerlegt en auto’s tot telefoons waar gebruikte onderdelen defecte vervangen, zijn voorbeelden om op uit te bouwen. De gemeente kan meer investeren in het bewust maken van de inwoners dat oude materialen nog steeds een waarde hebben. Deze inzamelen helpt de circulaire economie. Maar denk als consument ook eens aan een gebruikt onderdeel als vervanging. Een discussie met de raad over het inzetten van een soort statiegeld ligt meer bij de hogere overheid, maar kan in ieder geval helpen mensen bewust te maken van de waarde van oude spullen.

INZICHT

Wethouder Marco Verloop gaf aan dat bij duurzaamheid regelmatig de vraag komt: ,,Waar maken we ons druk om?’’ Volgens hem zijn we met zijn allen de aarde aan het opgebruiken. Een situatie die niet kan blijven bestaan. Daarom is ook Veenendaal druk met duurzaamheid en circulariteit. Het omgaan met materialen en energie. De gemeente heeft hier beleid voor, maar kan dit niet alleen. Naast de inzet van inwoners wilde hij tevens de raad inzicht geven in hoe ondernemers hiermee aan het werk zijn. Met daarbij wat er nog te doen staat en welke zaken de gemeenteraad hierin mogelijk kan helpen.

MILIEUSTRAAT 

Veenendaal heeft volgens Schalk met het openen van het Afvalbrengstation destijds al een mooie stap gemaakt. Als één van de eerste gemeenten met de mogelijkheid hier tevens oude spullen aan te bieden bij het restore kringloop inleverpunt. En de voor hem belangrijke materialen als elektronica zijn tevens gratis aan te bieden. Zelfs enkele raadsleden waren niet op de hoogte dat zij oude elektronica kunnen inleveren zonder dat dit afvalpunten kost, waarmee Veenendaal tegenwoordig werkt. Hierbij kwam zelfs de suggestie dat de naam afvalbrengstation ook niet meer past, maar je beter over een Milieustraat kan spreken voor herbruikbare grondstoffen.

De gemeente blijft zich inzetten om de plaats te zijn voor duurzaam denken en doen. Nadat een product is gebruikt ziet zij tevens de mogelijkheden deze te repareren tot het als gebruikte goederen opnieuw aanbieden. Soms zijn onderdelen nog geschikt en anders zijn er grondstoffen om duurzaam mee om te gaan. Voor Veenendaal zijn er door klimaatveranderingen gevolgen dat delen onder water kunnen komen te staan bij overstromingen, maar ook verdroging bij hitte zijn gevolgen die zij wil tegengaan met een Duurzaam Veenendaal. Met bewustwording en participatie kan iedereen bijdragen aan klimaatbestendige wijken. Tot 2030 zijn er al plannen om ondernemers en inwoners te betrekken: ‘Duurzaamheid is van ons allemaal.’

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie