Afbeelding
Jan van den Brink

Gezamenlijke missie op bedrijventerrein Remmerden

28 maart 2024 om 07:34 Duurzaamheid

RHENEN/REMMERDEN Sinds september 2023 is projectleider REB (Regionaal Energieteam Bedrijven) Hester Weideman van Energy Business actief op het bedrijventerrein Remmerden Rhenen. Het bedrijventerrein bevindt zich in congestiegebied, ondernemers lopen vast in vraagstukken zoals: verduurzamen, verder te elektrificeren en niet onbelangrijk de mogelijkheid om verder te kunnen groeien als bedrijf.

Energie is een levensader voor een ondernemer, continuïteit in zowel energie en handelingsperspectief in huidige en toekomstige bedrijfsvoering is van groot belang. Hester helpt de ondernemers op het bedrijventerrein te organiseren en samen te werken om zo tot een collectief te komen zoals een Smart Energy Hub.

VERDELEN STROOM

In het collectief bevinden zich ondernemers met in de zomer veel overschot aan stroom ‘invoeders’ en ‘afnemers’ van stroom met daarbij de nodige assets helpend in het collectief evenals het gehele terrein. Denk aan een batterij, zonnepanelen (enkel afgestemd op verbruik), laadplein, monitoring, aansturing etc.  
De situatie is nu dat de één zijn dak (zonnepanelen) uitzet (bij negatieve prijzen), terwijl een collega-ondernemer deze stroom heel hard kan gebruiken. Of ondernemers bij gegunde opdrachten opgelegd krijgen hun mobiliteit te elektrificeren. Deze ruimte is er niet op individueel niveau. Samen wordt de netgrens verlaagd en wordt het enigszins voorspelbaar.

TOEKOMST 

Smart Energy Hubs worden vaak gelinkt aan de huidige problemen die ontstaan door netcongestie, maar het is meer dan dat. Zoals de 72-jarige Wim Werkman (Programmamanager REB Regio Foodvalley, VNO-NCW Midden) opmerkt: ,,Decentrale energiesystemen, waarbij een gemeenschap gezamenlijk zorgt voor gebruik, opslag en opwekking van energie op een bedrijventerrein, zijn de toekomst.”

Afgelopen woensdag is fase 1 feestelijk afgesloten en fase 2 feestelijk geopend. Zo was er een officieel tekenmoment met gebak en als afsluiter champagne.
In de eerste fase is er een kopgroep van tien ondernemers gevormd. De eerste fase richtte zich op het verzamelen en analyseren van gegevens om piekmomenten te identificeren, de tweede fase zal zich concentreren op onderzoek en ontwerp.

Naast de kopgroep blijft Hester Weideman zich ook inzetten voor alle ondernemers, bedrijventerrein breed. ,,We hebben elkaar hoe dan ook op een zeker moment nodig en samen bereik je meer, zijn lasten lager noem maar op”, zegt ze.

Maandag 25 maart zijn alle gegevens overgedragen aan Stedin waarnaar er een advies volgt naar wat er mogelijk is ten aanzien van een Smart Energy Hub. Dit advies zal leidend zijn voor het conceptontwerp en tevens bepalend voor de route die gevolgd wordt we in fase 2. Hester Weideman: ,,Kunnen we door? Nemen we even een afslag? Gaan we over op plan B? We zullen moeten inspelen naar wat er mogelijk is en wat de actuele situaties gaan zijn.
Eén ding is zeker, stoppen is geen optie!”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie