
Veenendaal viert Lampegietersavond: soms uitwijken naar andere buurten en spontane aanmeldingen voor volgend jaar
19 september 2023 om 10:14 Activiteiten Tips van de redactieVEENENDAAL In zes Veenendaalse wijken werd maandagavond het Lampegietersfeest gevierd. Het bleef droog, al waren de organisatoren even bang dat het anders zou worden. Kinderen waren verkleed en droegen een lampion of ander lichtje. Zo werd het begin van de herfst ingeluid. Niet in alle wijken was er een officiële optocht. Daardoor weken ouders soms noodgedwongen uit naar andere buurten.
door Martin Brink
In Petenbos en in oost bijvoorbeeld was er geen optocht, in tegenstelling tot andere jaren. Een tekort aan vrijwilligers was daarvan de grootste oorzaak. Dat leidde na de optocht al direct tot reacties. In oost meldden zich ouders spontaan aan om het volgend jaar te organiseren. Dat biedt hoop.
GEZELLIGE BOEL IN ZUID
In Petenbos was er vele jaren een grote optocht met de bekende Jumbo-olifant voorop. Maar dat is ook voorbij. Ouders weken nu uit naar zuid waar het op het Bruïneplein een gezellige boel werd, compleet met muziekband.
CHOCOMELK EN KANEELBESCHUIT
En na afloop natuurlijk, ook dat is traditie, de chocomelk met een kaneelbeschuitje. Een gezamenlijke tocht door het centrum, zoals sommigen willen, zit er al jaren niet meer in. Deelnemers blijven liever in de wijk, zo is wel duidelijk.
PEUTERS EN KLEUTERS
Het Lampegietfeest begon al in de ochtenduren. Peuters, kleuters en de groepen van de onderbouw van de basisscholen maakten soms zingend een tochtje door de omgeving. Vrolijk verkleed als held Mario, draakje, ridder, ninja of tovenaar maakten de kids hun trotse opwachting en trokken de aandacht.
JAREN DERTIG
Lampegiet is lang niet zo oud als wel eens wordt gedacht. Wijlen onderzoeker Dick van Manen betwijfelde het al toen hij in zijn doorwrochte archiefonderzoeken nooit iets heeft aangetroffen over dit feest. Het was de Nederlandse folklorist Dirk van der Veen, één van de aanjagers van het Nederlands Openluchtmuseum, die begin jaren dertig van de vorige eeuw dit in Veenendaal introduceerde om daarmee de overgang van licht naar donker te markeren. Hij zette overal in het land initiatieven in gang die volgens hem tot onze nationale traditie hoorden.
OUDSTE FOTO
De oudst bekende foto dateert uit 1936 en werd genomen in zuid. In die eerste jaren werden er nog grote uitgeholde kalebassen gebruikt met daarin een brandende kaars om het op die manier als verlicht trofee mee te torsen. Van meet af aan was het een feest voor de kinderen, al escaleerde het in de jaren zeventig toen de oudere jeugd het aangreep om eens lekker te gaan rellen.
KINDERFEEST
Dat leidde tot hardhandige optredens van politie en mobiele eenheid. Maar dat is allemaal voorbij. Het is nu echt een kinderfeest waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.
Prijswinnaars Lampegietersoptocht Veenendaal centrum noord:
Nr 1 Yayvee Floors 3 jaar samen met zijn papa verkleed als pinokkio en Gepetto
Nr 2 Else van Santen Sil 9 jaar en Sil van de Bovenkamp 11 Jr met een skelter met kar met jungle dieren
Nr 3 Laura ten Ham 9 jaar als pipi Langkous
Nr 4 een jongen verkleed als robot
Nr 5 Colin Visser 9 Jr en Mark Visser 7 jaar verkleed als Ninja’s op een ballonnen skelter
Nr 6 Mirte Kwint 10 jaar verkleed als (b)engel.




























