Foto van Lampegietersavond Veenendaal vorig jaar. Komende maandagavond is het weer zover!
Foto van Lampegietersavond Veenendaal vorig jaar. Komende maandagavond is het weer zover! Pieter Vane

Open Hof houdt Lampegietersavond in Dragonder: ‘We hopen andere kerken te inspireren’

12 september 2023 om 10:30 Evenementen

VEENENDAAL Veenendaal viert maandagavond 18 september Lampegietersavond. In verschillende wijken gaan kinderen verkleed en met lampionnen de straat op. Ze maken als bonte stoet een wandeling door de wijk, begeleid door een muziekkorps. Na afloop wordt er steevast warme chocolademelk gedronken, mét daarbij een kaneelbeschuitje.

door Lilian Steensma

Ook in de wijk Dragonder gaan kinderen en hun ouders de straat op. Jacolien Beijer mag dan volwassen zijn, ze verheugt zich er nu al op. Samen met haar kinderen liep ze jarenlang met de optocht mee. Totdat… ,,Vanaf 2019 werd er drie jaar lang geen optocht georganiseerd in onze wijk”, vertelt Jacolien. ,,De vrijwilligers die het jarenlang regelden, stopten ermee. Begrijpelijk, want de organisatie wordt er vanwege regelgeving niet makkelijker op. Goed dat er eisen worden gesteld, bijvoorbeeld met het oog op veiligheid, maar het werkt drempelverhogend voor betrokken burgers die de traditie graag in ere houden. Zonde!”

VERBINDING

Ook leden van wijkkerk Open Hof vonden het jammer dat er geen optocht meer werd georganiseerd in de wijk. Dominee John Boogaard: ,,Een feest als Lampegietersavond zorgt voor verbinding in de wijk. Als kerk zijn we graag van betekenis, bijvoorbeeld door mooie ontmoetingen mogelijk te maken. Onze werkgroep Kerk Binnenste Buiten stelde voor om samen met oud-organisatoren de Lampegietersoptocht door de wijk Dragonder te organiseren. Vorig jaar deden we dat voor het eerst zo en omdat dat goed beviel, doen we het dit jaar opnieuw op die manier. Tijdens de optocht passeren we onder andere woonzorgcentrum De Meent. Bewoners kunnen gezellig meegenieten.”

KOM VERKLEED

Op maandag 18 september is het vanaf 18.30 uur feest op het Ronde Erf. Er is een springkussen, een ballenbak en je kunt je laten schminken. Een dj zorgt voor muziek. De optocht vertrekt om 19.30 uur. ,,Kom je verkleed, dan krijg je een nummertje opgeplakt”, vertelt medeorganisator Lukas Bening, koster van de kerk. ,,Met dat nummer kan je een gratis ijsje halen bij Willem Geerts Supersnack én je doet automatisch mee met de verkleedwedstrijd. Er zijn meerdere prijzen, waaronder een feestje voor tien kinderen, inclusief pannenkoeken. Voor wie wil, is er koffie en na afloop kan iedereen samen opwarmen met warme chocolademelk met een kaneelbeschuitje. Veel wordt mogelijk gemaakt door betrokken ondernemers van het Ronde Erf. Fijn!”

INSPIREREN

John Boogaard besluit: ,,We hopen andere kerken te inspireren. Is er in de wijk waar jullie kerk staat geen optocht? Er zijn vast wel gemeenteleden te vinden die de organisatie op zich willen nemen. Meer weten? Neem even contact op met Peter Baten (06-24700540). Hij helpt je graag met onder meer de vergunningaanvraag. Een gezellige Lampegietersavond gewenst!”

Meer informatie op de Facebookpagina Lampegietersavond Dragonder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie