Afbeelding
Jan van den Brink

Oprichters Imkerij de Werkbij in het zonnetje gezet

11 februari 2024 om 12:55 Activiteiten Tips van de redactie

VEENENDAAL ‘Happy Bee Day’, ter ere van het vijftigjarige bestaan van Imkerij De Werkbij in Veenendaal heeft zaterdag zo’n duizend bezoekers getrokken. 

door Aukelien Wierenga

De Werkbij, inmiddels gehuisvest aan de Laan der Techniek in Veenendaal, werd in 1974 opgericht door Kees en Wil van Holland in Rhenen, met als belangrijkste activiteit de bestuiving van gewassen. De huidige eigenaar, Kees Verrips verraste ’s ochtends de jarige Kees van Holland en zijn vrouw met felicitaties, een speech en een mooi cadeau.

Kees en Wil van Holland waren de eerste beroepsimkers in Nederland. Naast het bestuivingswerk beheerden ze een wassmelterij en een honingwinkel. Van Holland won meerdere malen de eerste prijs op de honingmarkt van Eerbeek voor zijn honing en deskundige aanpak.
Het bedrijf werd in 2009 overgenomen door Kees en Jannitha Verrips. Zij breidden de inkoop en verwerkingscapaciteit van honing en bijenwas verder uit. De Werkbij is nu een sociale onderneming waar mensen met een beperking volwaardig meewerken. Vorig jaar nam De Werkbij de kunstraatmachine in gebruik, waarop voor imkers nieuwe raatvellen worden gemaakt van bijenwas van hun eigen bijen.

Enthousiaste bezoekers van Happy Bee Day volgden presentaties van Nederlandse en buitenlandse imkers over bijenhouden, bestuiving, drachtplanten en het samenleven van de honingbij en de wilde bij in Nederland.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie