Afbeelding
Politie Oost Nederland

Meer inbraken laatste kwartaal in gemeente Veenendaal

13 januari 2022 om 14:45 Misdaad

VEENENDAAL Het Franse Gat is de laatste maanden van vorig jaar vooral het doelwit geweest van het inbrekersgilde. Dit gaf de teamchef van de politie Jan Verbeek aan bij de informatieavond voor de raadsleden over de High Impact Crimes. ,,Gemiddeld genomen zijn de woningen in deze wijk minder goed beveiligd. Tevens is het donker in de wijk. Waarschijnlijk is hier een jonge groep aan het oefenen’’, aldus de teamchef.

door Peter Kuijpers

De politie heeft maar een oplossingspercentage van drie tot zeven procent bij woninginbraken en daarom zet zij vol in op preventie. ,,We willen onze capaciteit gericht inzetten. De kans dat we een inbraak op heterdaad aantreffen is klein, dus willen we inbrekers ontmoedigen.’’ Soms zet de politie een wijk met veel inbraken preventief dicht en controleert de bestuurders en laadruimtes van voertuigen.

Ook in Veenendaal ziet de politie veel gemak in het ANPR-systeem. Dit ‘automatic numberplate recognition’ is een methode om gefotografeerde kentekens automatisch te vergelijken met kentekens in politiebestanden. En bij een verdacht of gestolen voertuig krijgen politiemedewerkers een melding op hun diensttelefoon.

PREVENTIE De VVD, met steun van GroenLinks en de PvdA, wilde graag meer aandacht besteden aan veiligheid. Het aantal woninginbraken lag in de periode 2015 tot en met 2018 gemiddeld op zo’n 260 en in 2019 zette een daling in. Toen slaagden 86 van de 145 pogingen en in 2020 nog 80 van de 111. Het afgelopen jaar was dus weer een stijging te zien van 113 geslaagde woninginbraken van de 164 pogingen. 

,,Gemiddeld is dit in Veenendaal iets harder gestegen dan in Midden-Nederland, ongeveer 5 procent. Met name het laatste kwartaal. Wij willen niet wachten op een inbraak, maar met het ANPR-systeem verdachte wagens staande houden en controleren. Inbrekers doen liever ongezien hun werk en de inzet van deze kentekenherkenning werkt beter dan enkel surveilleren’’, aldus de teamchef. Wel blijft de politie waar kan met rechercheteams inbraken onderzoeken.

BESTUURLIJKE MAATREGELEN De politie ziet dat criminelen zich bewegen over grotere wegen en specifiek langs de A12 kunnen zij ook snel weer weg. ,,Nu is dit een stuk minder makkelijk, want je bent al langs een aantal ANPR-palen gereden. We ontmoedigen inbreken door ze te pas en te onpas van de weg te halen. En treffen we inbrekerswerktuigen aan, dan kunnen we tevens bestuurlijke maatregelen inzetten.’’ 

Burgemeester Gert-Jan Kats vertelt hier op deze informatieavond over: ,,Personen krijgen dan een last onder dwangsom om ze uit Veenendaal te weren. Een strafbaar feit kun je vervolgen. Met een dwangsom kun je mensen direct weren.’’ Een methode die de gemeente tevens inzet, wanneer zij constateert dat iemand verboden middelen dealt. Met name in de horeca, maar dat kwam niet voor door de sluitingen in verband met corona.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie