Welzijnscoach Petra van Gend coacht mensen naar ‘meer plezier in het leven’.
Welzijnscoach Petra van Gend coacht mensen naar ‘meer plezier in het leven’. Veens Welzijn

Welzijn op Recept bij huisartsenpraktijk West

15 juni 2022 om 12:29 Zorg

VEENENDAAL Welzijnscoach Petra van Gend coacht mensen naar ‘meer plezier in het leven’. En dat op recept van de huisarts. Dat klinkt geweldig, maar hoe werkt dat? En kom ik daar ook voor in aanmerking? Petra vertelt daar graag meer over.

,,Welzijn op Recept is een mooie, alternatieve manier om mensen te helpen met klachten als vermoeidheid, stress, angst en somberheid. Soms is er een medische oorzaak en bieden medicijnen of psychologische hulp de oplossing. Maar soms ontstaan de klachten door eenzaamheid, een ongezonde leefstijl of ‘weinig om handen hebben’. Dan is er iets anders nodig om je weer lekker in je vel te voelen. Dan kan een welzijnscoach helpen. Een welzijnscoach onderzoekt samen met jou waar je nou echt blij van wordt. Iedereen is anders en heeft andere wensen, behoeften en (on)mogelijkheden. We gaan op zoek naar een activiteit die bij je past. Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan schilderen, dansen, koken, met een groep stadswandelingen maken, een leesclub.”

Het kan zijn dat er naast het Welzijn op Recept traject nog meer nodig is, vervolgt Petra. ,,Iemand kan ook te maken hebben met financiële problemen of problemen rondom veiligheid of wonen. Ik ben de schakel tussen welzijn, maatschappelijk werk en de huisartsenzorg. Ik begeleid mensen naar activiteiten waardoor ze zich weer prettig gaan voelen én ik help ze op weg naar hulp bij eventuele, andere problemen.”

Hoe werkt Welzijn op Recept?
Welzijn op Recept is nieuw in Veenendaal. Veens Welzijn is in januari deze pilot gestart samen met huisartsenpraktijk West in de Appelvink. ,,Je komt met klachten bij de huisarts. De huisarts kan een ‘welzijnsrecept’ uitschrijven. Dan neemt de Veens Welzijn welzijnscoach contact met je op. De welzijnscoach bekijkt samen met jou waar je tegenaan loopt. Als de problemen bij Welzijn op Recept passen, wordt er ingezet op datgene waar jij blij van wordt. De welzijnscoach gaat op zoek naar een passende activiteit. Dat kan vrijwilligerswerk zijn maar ook een muzikale- of bewegingsactiviteit. Het doel is om jou te verbinden aan een leuke activiteit en zo jouw welzijn te verbeteren. Zijn er nog andere problemen die spelen? Dan verwijst de welzijnscoach je door naar de juiste hulpinstantie.”

Petra legt uit dat Welzijn op Recept al enkele Veenendalers gelukkiger heeft gemaakt. ,,Voor enkele mensen vind ik na twee gesprekken al een activiteit die ze nieuwe energie geeft en waarbij ze nieuwe mensen ontmoeten. Zo heb ik een weduwnaar snel kunnen helpen om minder eenzaam te zijn. Wanneer ik tevreden ben over deze pilot? Als ik drie dagen per week cliënten mag begeleiden naar een gelukkiger leven.”

Meer weten over Welzijn op Recept? ,,Je vindt mij elke dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 15.30 uur in gezondheidscentrum De Appelvink. Cliënten van huisartsenpraktijk West zijn van harte welkom! Maak voor de zekerheid wel even een afspraak petra.vangend@veens-welzijn.nl, dan weet je zeker dat ik tijd voor je heb.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Veens Welzijn. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Rijnpost.nl? Neem dan contact op met Marieke van Egdom (06-83627260, m.v.egdom@bdu.nl) of Christoph Willemsen (06-20211008, c.willemsen@bdu.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie