Afbeelding
Pixabay

Veenendaal wil beleid voor kamerverhuur aanpassen

14 februari 2022 om 10:52 Wonen

VEENENDAAL Een limiet op een aantal huurders per huis tot ruimte voor twee grote complexen vanaf vijftig kamers. Veenendaal besloot eerder de kamerverhuur aan banden te leggen en komt nu met een regeling dit weer toe te laten. Maar daarin zitten wel verschillende voorwaarden.

door Peter Kuijpers

Het college heeft nu de regels zoals zij ze voorstelt ter inzage gelegd, zodat mensen kunnen reageren voor de gemeente ze vaststelt. ,,Veenendaal had sinds april 2013 een beleid voor kamerverhuur; deze voldeed echter niet meer. We zijn steeds meer benaderd door mensen die in een rijtje wonen en een huis vol arbeidsmigranten als buren kregen. Daarop heeft Veenendaal met een parapluplan in 2020 kamerbewoning verboden. Hiermee konden we deze ontwikkeling op dat moment stoppen. Nu gaan we kamerbewoning deels mogelijk maken en beter reguleren’’, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher. 

GROEIENDE VRAAG Veenendaal ziet wel dat er de laatste jaren een groeiende vraag naar woonruimte is in de vorm van kamerbewoning. Veelal voor arbeidsmigranten. De gemeente wil wel dat iedere inwoner een fatsoenlijke en verantwoordelijke huisvesting heeft, maar dat de belangen van de omgeving zijn gewaarborgd met beperkte nadelige effecten.

KADERS Het voorstel kent nu kaders voor drie soorten kamerbewoning. ,,Er zijn mensen die in een grote eigen woning kamers over hebben en hier iemand laten inwonen. De hospitabenadering met meer dan één huishouden in één woning. Dit willen we toestaan voor maximaal twee personen. Daarnaast zijn er ook voorbeelden dat een woning gekocht is om de kamers te verhuren. Bij een dergelijke kamerverhuurwoning mogen dan nog maar maximaal drie personen zelfstandig een ruimte huren. Meestal delen ze hier onder andere de woonkamer, keuken en badkamer.”

,,Daarbij willen we tevens de voorwaarde in het beleid opnemen dat een dergelijke kamerverhuurwoning niet naast elkaar of aan beide zijden van een eengezinswoning mag komen.” Hiermee zouden gezinnen ingesloten kunnen komen te zitten tussen kamerbewoners en dit vindt Veenendaal niet passen. De kamerverhuurwoningen die er nu al zijn van voor 2020 vallen onder een overgangsrecht.

KAMERVERHUURPAND Veenendaal ziet wel de behoefte aan het kunnen verhuren van kamers, met name voor arbeidsmigranten. En deze zijn ook nodig voor werkzaamheden bij Veenendaalse bedrijven. Daarom wil zij maximaal drie kamerverhuurpanden toestaan. ,,We denken aan gebouwen op bedrijventerreinen waarbij een beheerder aanwezig moet zijn. Minimaal moet een dergelijk pand vijftig kamers bieden en maximaal 250. Daarnaast is een maximum van zeshonderd kamers toegestaan van de drie kamerverhuurpanden samen”, aldus de wethouder. 

,,Eén pand staat al langs de A12, dus Veenendaal heeft ruimte voor nog twee extra. En voor deze initiatieven geldt wel dat er een minimale oppervlakte per kamer moet zijn.” Hier mogen geen gezinnen of kinderen wonen. Verder moet er bij kamerhuur een huishoudelijk reglement zijn met betrekking tot onder andere parkeren, geluidsoverlast, overmatig alcohol- en/of drugsgebruik voor de huurders en hun bezoekers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie