Afbeelding
Pixabay

Meer studietoeslag voor studeren met medische beperking

30 december 2021 om 15:55 Onderwijs

VEENENDAAL De gemeente heeft het maandelijkse normbedrag van de individuele studietoeslag vanaf 1 januari verhoogd. Deze is aangepast naar maximaal 300 euro per maand volgens het wetsvoorstel Breed offensief. Waarmee de toeslag gelijk is in iedere gemeente in Nederland.

Door Peter Kuijpers

,,De individuele studietoeslag is een onderdeel van het minimabeleid. Deze is erop gericht om studenten en scholieren vanaf achttien jaar met een medische beperking te ondersteunen. Zij kunnen vaak geen bijbaan ernaast hebben,’’ laat wethouder Marco Verloop weten.

BETERE KANS OP BAAN Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde dat ook deze jongeren de mogelijkheid krijgen een studie te volgen om zo een betere kans op een baan te maken. En het mag volgens haar niet langer uitmaken in welke gemeente je woont voor de hoogte van de financiële steun in de rug. Veenendaal kende al een dergelijke regeling, waarbij de toeslag gelijk lag aan het maximale jaarbedrag voor een vrijwilligersvergoeding. Dit was voorheen maximaal 1800 euro per jaar, wat zij in een maandelijkse termijn uitkeerde.

Vanaf achttien jaar zijn er verschillende ondersteuningsmaatregelen voor scholieren en studenten. Dit is veelal landelijk geregeld in de DUO met een reisproduct, basisbeurs en aanvullende beurs. Maar ook zijn er regelingen die via de gemeente lopen. ,,De studietoeslag is een onderdeel van de Bijzondere Bijstand. Dat is niet nieuw, het was hier al langer een onderdeel van. Elke gemeente kon zelf de hoogte van de studietoeslag vaststellen. Nu is besloten dat voor alle gemeenten hetzelfde bedrag gaat gelden.’’

De individuele toeslag ligt nu gelijk in alle gemeenten en in Veenendaal komt dit ook op een maandelijkse uitkering van 300 euro per maand voor studenten van 21 jaar en ouder. Scholieren en studenten krijgen vanaf 18 jaar nog de jaarlijkse 1800 euro; 150 euro per maand. Dit loopt per jaar op met 30 euro voor negentienjarigen en vervolgens 60 euro per jaar tot de maximaal 300 euro per maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie