Een optreden van Euphonia in de Cunerakerk uit een recente periode.
Een optreden van Euphonia in de Cunerakerk uit een recente periode. Jan van den Brink

Teleurstelling groot bij Euphonia: weer geen Weihnachts Oratorium in Cunerakerk

14 december 2021 om 11:23 Muziek

RHENEN ‘Laten we zo lang mogelijk zingen onderweg, de weg wordt er minder eentonig door’. Of dit motto van de Romeinse dichter Vergilius nog hout snijdt bij de koorleden van de Rhenense oratoriumvereniging Euphonia is maar de vraag, want andermaal zag het koor de vertolking van J. S. Bachs Weihnachts Oratorium in de Cunerakerk niet doorgaan. 

door Henk Jansen

Weer verstommen de stemmen van het Rhenense koor. Ze hebben al maandenlang toegeleefd naar de uitvoering die voor zaterdag 18 december in de agenda stond, maar corona gooit opnieuw roet in het eten. Het bestuur vond het niet wenselijk en vooral veilig om de uitvoering te laten doorgaan. ,,Dit is andermaal een fikse teleurstelling. Maar we gaan als koor niet bij de pakken neerzitten’’, laat voorzitter Jan Miedema en baszanger in het koor weten.

Teleurstelling is er zeker bij het koor. Ook om het niet doorgaan van de viering dat het koor maar liefst 90 jaar bestaat. Jan Miedema: ,,Tot het laatste moment hebben we nog hoop gehouden dat we toch het Weihnachts Oratorium van Bach zouden kunnen opvoeren.”

JUBILEUM Miedema: ,,Ook de viering van het 90-jarige bestaan van het koor. Dit hadden we op een mooie wijze willen herdenken en vieren, onder meer met een mooi jubileumconcert. Toen het koor 75 jaar bestond is het wel feestelijk en muzikaal gevierd. Wellicht kunnen we volgend jaar alsnog een feestelijk tintje geven aan ons 90-jarig bestaan. Maar we hadden het liever in ons jubileumjaar gevierd.’’ 

Dit jaar trad een deel van het zeventig leden tellende koor op tijdens een van de jaarlijkse culturele activiteiten in de Cunerakerk. Daar bracht het een aantal prachtige stukken ten gehore. Helemaal bij stem om er later het jaar een mooie Weihnachts Oratorium in de Cunerakerk te laten klinken. In de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan in Rhenen werden de wekelijkse repetities gehouden, totdat het koor ook de oekaze kreeg dat dat vanwege het nog steeds om zich heen grijpende coronavirus niet meer mocht. Online repetities was het alternatief.

Maar toch muzikaal goed voorbereid door haar dirigent Bas Ramselaar, die sinds 2018 bij het Rhenense oratoriumkoor op de bok staat, was het koor klaar voor het optreden in de Cunerakerk. Tot het laatst was er hoop over het doorgaan. Maar het coronavirus was ook dit jaar debet aan het niet doorgaan van een uitvoering.

BETROKKENHEID Waar tal van koren in de coronaperiode leden ziet verdwijnen is dat bij Euphonia zeker niet het geval. Miedema: ,,De betrokkenheid is groot. Onze leden komen naast Rhenen ook uit de omliggende gemeenten, zoals Veenendaal en dorpen in de Betuwe. Het is een hecht gezelschap, dat het koor in deze moeilijke tijd ook financieel blijft steunen. Zo worden de contributies doorbetaald. In aanloop naar het Weihnachts Oratorium zijn er natuurlijk kosten gemaakt en moet ook onze dirigent betaald worden. Dat is allemaal gelukt. Nu maar hopen dat we volgend jaar in de Cunerakerk staan, want zingen willen we, de woorden van Vergilius indachtig.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie