Evert-Jan van den Brink van De Tollekamp: ,,Onmacht van vorig jaar is weg."
Evert-Jan van den Brink van De Tollekamp: ,,Onmacht van vorig jaar is weg." Jan van den Brink

Verhalen over corona in Rhenen: Hoe gaat het in De Tollekamp?

9 december 2021 om 07:09 Zorg

RHENEN Met de vorige corona-dieptepunten in gedachte is de vraag actueel: hoe gaat het met onze zorgbehoevende hoogbejaarden in de zorginstellingen? En naar de toekomst toe: gaan de zorginstellingen opnieuw in een totale afsluiting, waarbij bezoek van familie en vrienden niet mag, waarin we onze ouderen niet kunnen bezoeken en niet kunnen bijstaan bij hun ziektes en overlijden?

door Sander van Opstal

Hoe gaat het in De Tollekamp? Kan er nog volwaardige zorg worden geboden? De Tollekamp huisvest 78 zorgbehoevende bewoners die door zo’n 125 medewerkers en meer dan 150 vrijwilligers verzorgd worden. Het is een intensief bedrijf waarin 7 dagen per week, 24 uur per etmaal in drie shifts bejaarde zorgbehoevende Rhenenaren de voor hun noodzakelijke zorg krijgen.

BEZOEK Evert-Jan van den Brink, locatiemanager namens Zorggroep Charim, vertelt daarover. ,,We hebben besloten om de situatie van vorig jaar, waarin mensen geen bezoek konden krijgen, tot iedere prijs te vermijden. De toen opgetreden schade aan welzijn en gezondheid is te groot voor onze bewoners. Bezoek van familie en goede vrienden blijft welkom. Andere externe contacten zoals optredens van zangkoren of bezoek van buurtbewoners voor gezamenlijk koffiedrinken die kunnen niet meer plaatsvinden.”

Bezoek van familie en goede vrienden blijft welkom

,,Deze aanpak is verantwoord en kan ook allemaal: de zeer grote meerderheid van onze bewoners, personeel en vrijwilligers is gevaccineerd en iedereen houdt zich heel goed aan de regels. We testen ook heel veel, iedere dag weer. En bij besmetting (nu zijn er 5 besmettingen op 78 bewoners) passen we isolatie toe. We hebben inmiddels veel ervaring met allerlei vormen van isolatie, ook hebben we oplossingen voor effectieve isolatiemaatregelen in geval van dementie.”

AFSPRAKEN ,,We zien wel dat onze bewoners soms moeite hebben om zich aan de afspraken te houden, bijvoorbeeld bij het gezamenlijk koffiedrinken gaat men te dicht bij elkaar zitten. Ook al heeft dat een goede reden (,,Anders horen we elkaar niet”), toch spreken we ze er iedere keer weer op aan. Dat helpt, niet lang, maar dan herhalen we het.”

,,We denken ook dat we dit beleid verantwoord kunnen volhouden. We hebben het afgelopen jaar heel veel geleerd. De onmacht van vorig jaar is weg. Binnen de Zorggroep Charim hebben we een kernteam Corona opgericht dat meerdere malen per week bij elkaar komt. Daaruit hebben we heel veel opgepikt. We kennen de maatregelen en passen ze toe. We testen intensief, iedere dag weer.” 

,,We denken dat door onze maatregelen, door ons gedrag, en door het veelvuldig aanspreken van elkaar, de risico’s op coronabesmetting voor onze bewoners even  klein zijn als de risico’s op besmetting voor iedere andere inwoner van Rhenen. Het grote verschil is echter wel dat onze bewoners erg kwetsbaar zijn, door hun leeftijd of ook nog eens door onderliggend lijden. En dat vraagt van ons extra zorg en aandacht. Maar de coronapandemie gaat ons zeker niet meer zo overvallen zoals het afgelopen jaar gebeurd is.”

De bereidheid om de boosterprik te krijgen is heel groot. Maar we lopen ertegen aan dat Nederland hier erg traag en formalistisch mee is

BOOSTERPRIK Er is duidelijke frustratie over de traagheid en de formaliteiten rond de boosterprik. Van den Brink: ,,De bereidheid om deze boosterprik te krijgen is heel groot. Maar we lopen ertegen aan dat Nederland hier erg traag en formalistisch mee is. Daar maakt heel Nederland zich zorgen over. Maar voor De Tollekamp geldt dat het om administratieve redenen nog eens extra formalistisch wordt ingevuld. Er zijn twee gescheiden vaccinatieroutes: de ene intern via ons eigen personeel, de ander via de eigen (externe) huisarts. Maar in het tweede geval moeten we regelen dat zorgbehoevende mensen met een taxi naar de priklokatie gebracht moeten worden. Dat is niet alleen onhandig en tijdrovend, maar het is ook nog eens risicovol. En totaal onnodig: ons eigen personeel kan op verantwoorde wijze straks die boosterprik gaan geven. Ook de huisartsen vinden dit onhandig.”

LEEGSTAND Gaan we ook in De Tollekamp leegstand krijgen? Van den Brink: ,,Dat hopen we niet. Er is geen wachtlijst maar we zien geen signalen voor terughoudendheid in de aanmeldingen. Wel zien we dat er minder aanmeldingen lijken te komen waarvan we denken dat dat komt door de oversterfte als gevolg van corona onder 80-plussers in het afgelopen jaar. Dus er zijn inderdaad wat minder aanmeldingen te verwachten.”

We denken dat door onze maatregelen, door ons gedrag, en door het veelvuldig aanspreken van elkaar, de risico’s op coronabesmetting voor onze bewoners even klein zijn als de risico’s op besmetting voor iedere andere inwoner van Rhenen. Het grote verschil is echter wel dat onze bewoners erg kwetsbaar zijn, door hun leeftijd of ook nog eens door onderliggend lijden. En dat vraagt van ons extra zorg en aandacht. Maar de coronapandemie gaat ons zeker niet meer zo overvallen zoals het afgelopen jaar gebeurd is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie