De gemeentewerf van Rhenen, gelegen op Remmerden. De exploitatie is zeker niet tegengevallen sinds Rhenen de werf zelfstandig beheert.
De gemeentewerf van Rhenen, gelegen op Remmerden. De exploitatie is zeker niet tegengevallen sinds Rhenen de werf zelfstandig beheert. Jan van den Brink

Brengstation op Remmerden loopt goed

9 november 2021 om 14:00 Economie

RHENEN In coronatijd hebben veel inwoners van Rhenen hun schuurtjes en zolders opgeruimd, en ontstonden er soms lange rijen voor het afvalstation Remmerden. Inmiddels is dat wegens de invoering van een afsprakensysteem, verleden tijd. 

door Sander van Opstal

Wethouder Peter de Rooij is optimistisch: ,,Rhenen is in staat om het afvalbrengstation Remmerden in stand te houden, zonder de inbreng en financiële bijdrage van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Sinds in 2021 het nieuwe afsprakensysteem ingevoerd is zijn de lange rijen van auto’s en aanhangers met te storten afval verleden tijd. Ook de hoeveelheid restafval is fors afgenomen. Inwoners van Rhenen zijn in toenemende mate bereid om hun afval gescheiden aan te bieden.”

TEKORT Maar er is nog een jaarlijks tekort, een structureel tekort van circa 24.000 euro. Dat tekort moet ergens vandaan komen: hetzij uit een verhoging van de lasten voor de burger, hetzij door bezuinigingen, of door efficiënter te werken. Hoe dat structurele tekort opgelost gaat worden dat zal in de komende begrotingsbehandelingen besproken worden. Een mogelijkheid voor bezuinigen op kosten, die door de gemeente daarbij genoemd wordt, is zelf grof afval ophalen, in plaats door vrijwilligers van Kringloop Cunera. Een amendement uit de raad heeft er dan ook voor gezorgd dat dit niet is doorgevoerd in 2021. De wethouder is van plan om via een informatienota terug in de raad te komen op het punt van continuering van de samenwerking met kringloopwinkel Stichting Kringloop Cunera voor 2022. Kringloop Cunera is blij met dat amendement.

NOOIT KLACHTEN Een woordvoerder: ,,We halen sinds een aantal jaren op verzoek van de gemeente bij bewoners grof afval op. Daar zijn nooit klachten over, we doen dit op het eerste telefoontje. Ook vanuit de Gemeentewerf zijn er geen opmerkingen. We denken overigens dat het voor 2022 geen bezuiniging op kan leveren: als de gemeente wat had willen veranderen in de contractvoorwaarden, dan hadden ze dat voor 1 oktober 2021 moeten aangeven.” In Rhenen zijn in de laatste tien jaar meerdere kringloopwinkels ontstaan. Deze geven invulling aan duurzaamheid en zijn de voorboden van een meer circulaire economie en bieden ruimte voor vrijwilligers om maatschappelijk nuttig te zijn, contacten te leggen en om op verschillende manieren mee te draaien en een dagritme te hebben. Dankzij al die vrijwilligers draaien de kringloopwinkels groene cijfers.

SOCIALE GEMEENSCHAP Winst die de maatschappelijke doelen (bijvoorbeeld het herstel van dak van de Cunerakerk) ten goede komen. Een woordvoerder van de kringloop: “Het is ook nog eens vestzak-broekzak: wat de gemeente aan de ene kant denkt te besparen, komt aan de andere kant weer als kosten boven tafel. Sommige doelen als herstel van oude monumenten, en instandhouding van vrijwilligersactiviteiten als repair-cafes en kringloopactiviteiten, zullen belangrijk blijven en dan op een andere manier betaald moeten worden. Rhenen is een zeer sociale gemeenschap, waarin vrijwilligers belangrijke openbare bijdragen leveren aan duurzaamheid en welzijn, bijvoorbeeld het instandhouden van het Stadsmuseum, de VVV, ZAAP, natuurbeheer Kwintelooijen, dat is iets wat we moeten koesteren”.

WATER En nog een veelgehoorde tip: het grof afval dat naar de Gemeentewerf gebracht wordt en niet verder verwerkt kan worden, zoals oude banken en bedden, moet verbrand worden. Daar betaalt de gemeente een prijs per kilo voor. Maar als die banken en matrassen enkele dagen in de regen liggen dan zuigen ze zich vol met water. Dus wat ingebracht wordt als een bank van zeg 30 kilo, gaat na een aantal dagen, vol water, als een bank van zeg 50 kilo naar de vuilverbranding. Dus je betaalt als gemeenschap voor het verbranden van water, dat er helemaal niet in hoeft (en hoort) te zitten, en wat met een zeiltje te voorkomen valt. Door handiger te werken vallen er nog veel besparingen in te boeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie