mr. Jan Dirk van Vlastuin
mr. Jan Dirk van Vlastuin Fotostudio7
Recht om de hoek

Kan beslag worden gelegd op het aandeel in een vof?

15 december 2021 om 14:52 Zakelijk

VEENENDAAL In de deurwaarderspraktijk wordt algemeen aangenomen dat geen beslag kan worden gelegd op het aandeel van een schuldenaar in een vennootschap onder firma (vof). Dat is vreemd. Er kan immers wel beslag worden gelegd op aandelen in een besloten vennootschap (bv), in een naamloze vennootschap (nv) en zelfs op participaties in een scheeps-cv. Binnenkort hoop ik in een vakblad te bepleiten dat wel degelijk beslag kan worden gelegd op het aandeel in een vof.

Op dit moment wordt aangenomen dat schuldeisers van een vennoot geen beslag kunnen leggen op de goederen van een vof. Deze goederen vormen namelijk een van de privévermogens afgescheiden vermogen. 

BESTAANDE VISIE Daarnaast wordt aangenomen dat geen beslag kan worden gelegd op het aandeel van een schuldenaar in een vof, omdat in de wet staat dat dit aandeel kan worden overgedragen indien de andere vennoten daar toestemming voor geven. Als die dat weigeren, houdt het op. 

De bestaande visie heeft tot gevolg dat een schuldenaar over veel vermogen kan beschikken zonder dat zijn schuldeisers daar beslag op kunnen leggen. Dat vermogen mag niet op zijn eigen naam staan. Maar als dat toebehoort aan een vof waarvan hij voor de helft eigenaar is, kan ook die helft niet in beslag worden genomen. 

REGELING De wet geeft een uitgewerkte regeling waarin is bepaald op welke wijze aandelen in een bv executoriaal verkocht kunnen worden. Die regeling geldt ook voor andere aandelen en dus ook voor het aandeel in een vof. In de praktijk wordt die regeling reeds toegepast om aandelen of participaties in een scheeps-cv in beslag te nemen. Omdat tussen de vof en de commanditaire vennootschap (cv) slechts kleine verschillen bestaan, zie ik geen enkel bezwaar om die regeling ook te hanteren bij de beslaglegging op het aandeel in een vof

Het mooie van de wettelijke regeling is dat daarin is bepaald dat de rechtbank bij de verkoop van aandelen kan bepalen dat wettelijke of statutaire bepalingen die de executoriale verkoop onmogelijk maken, buiten toepassing gesteld kunnen worden. Dus ook als de andere vennoten geen toestemming willen geven voor de executoriale verkoop van het in beslag genomen aandeel in de vof, kan de rechtbank bepalen dat die verkoop en overdracht toch kan plaatsvinden. 

BELANGEN Uiteraard zal de rechtbank wel rekening houden met de belangen van alle betrokken. De wet geeft de rechtbank een ruime mogelijkheid om per geval alle belangen af te wegen en op grond daarvan te bepalen hoe de verkoop van het aandeel in het concrete geval moet plaatsvinden. 

Hoewel er in de praktijk nooit gebruik van is gemaakt, geeft de wet een prima regeling om beslag te leggen op het aandeel van een schuldenaar in een vof.

door mr. Jan Dirk van Vlastuin

Recht om de hoek wordt je aangeboden door BVD advocaten, Nieuweweg 40-42, 3905 LN Veenendaal, vanvlastuin@bvd-advocaten.nl, www.bvd-advocaten.nl  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie