Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief.
Gemeentehuis Veenendaal. Foto uit archief. Foto: Martin Brink

College vraagt raad geld voor nieuwe parkeerapparaten

11 december 2021 om 15:00 Politiek

VEENENDAAL De parkeergarages Gemeentehuis, Arie van Hensbergen en Tricotage hebben nieuwe apparatuur nodig. Niet alleen is de huidige techniek inmiddels afgeschreven, ook zijn er vaker storingen en ze zijn niet geschikt voor de plannen tot fiscalisering. Het college vraagt de raad voor de vervanging 205.000 euro beschikbaar te stellen.

Door Peter Kuijpers

De gemeente heeft in haar begroting geen rekening gehouden met de aanpassing naar andere parkeerapparatuur. Zij had een paar jaar terug wel een verlengend onderhoud uitgevoerd, maar de laatste tijd neemt het aantal storingen toe. Inmiddels heeft raad ook besloten de slagbomen te gaan verwijderen en op en andere wijze de betaling te regelen. Deze fiscalisering van betaald parkeren is niet mogelijk met de bestaande apparatuur. Veenendaal verwacht hiermee een hogere exploitatie en grotere klanttevredenheid van de gebruikers van de parkeergarages. Afgelopen twee jaar is de opbrengst van de gemeentelijke garages wel achtergebleven. Waarschijnlijk mede door de beperkingen vanwege corona. Op het gemeentehuis is de verwachting dat de parkeercijfers zich weer zullen herstellen.

OPBRENGSTEN De kosten voor de parkeervoorzieningen stijgen voor de gemeente met 70.000 euro. Hoewel de beheerkosten van het parkeerbedrijf met circa 105.000 euro stijgt, verwacht Veenendaal dat haar kapitaallasten zo’n 35.000 euro lager uit zullen komen. Door het starten met fiscaliseren, meer bewoners abonnementen en de boven trendmatige verhoging denkt Veenendaal dat de opbrengsten van parkeren stijgen met 120.000 euro. Ondanks de afname van 10.000 euro van werknemersabonnementen, verwacht zij verder wel 20.000 euro meer te zullen ontvangen door de naheffingen door de inzet van de scanauto. Veenendaal rekent van 2023 tot en met 2025 op nog meer opbrengsten, wanneer de garages een volledig jaar gefiscaliseerd zijn. Parkeergarage Gemeentehuis en Arie van Hensbergen moeten per 1 juli volgend jaar hiervoor klaar zijn. Tricotage pas begin 2023.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie