Afbeelding
Foto: Jan van den Brink

Column: Ik wil mensen, géén computers

7 juni 2023 om 09:00 Opinie Columns

VEENENDAAL ‘Veenendaal wil bepalen en innen van WOZ en Belastingen uitbesteden’ kopte De Rijnpost. Onze gemeenteambtenaren kunnen het zelf niet meer aan. Ook omdat ze dit niet alleen voor Veenendaal, maar ook voor de gemeenten Renswoude en Woudenberg moeten doen.

Nu kan ik me iets voorstellen bij een verandering van werkwijze. Ik en vele andere Veenendalers ontvingen eerder dit jaar een WOZ-aanslag die tientallen procenten hoger was dan andere jaren. Dat was vragen om problemen. De gemeente adviseerde om niet via een duur bureau bezwaar te maken tegen de beschikking. Werd de gemeente namelijk in het ongelijk gesteld, dan moest zij immers ook de bureaukosten ophoesten. Als alternatief kon je bellen naar de gemeente. Maar die lijn bleek snel overbelast. En dus kon je via het digitale gemeenteloket bezwaar maken. Zo gezegd zo gedaan. Deze week ontving ik een spannende brief met een QR-code. Weet u als oudere niet wat dat is? Dat was dan waarschijnlijk ook de bedoeling. Om zo al een volautomatische schifting aan te brengen in het aantal bezwaarmakers. Ik mocht met deze QR-code aan de slag om foto’s van het (in sneltreinvaart opgeruimde) interieur van mijn huis te maken. Big Brother is watching me. Ook ìn huis. Verder werd bijvoorbeeld gevraagd of ik een zonwering had. Die zonwering heb ik wel, maar is alleen al jaren kapot. Dat werkt niet echt waardeverhogend. Eerder waardeverminderend. Maar dat kon ik niet aangeven. Een andere vraag was of ik spouwmuurisolatie had. Ik ben maar een eenvoudige stukjesschrijver en met dat soort technische vragen moet je bij mij niet aankomen. Ik denk dat ik het niet heb, omdat er regelmatig vliegen en bijen uit de ventilatiegaten in de muur komen. Maar 100% zeker weten doe ik het niet. Ook wilde men weten of ik een badboiler heb. Ik heb een vrij nieuwe CV-ketel, maar is dat hetzelfde als een badboiler? Écht geen idee.

Waar is de tijd gebleven dat er iemand aan huis langs kwam om je woningwaarde te taxeren als er twijfel was? Dat automatiseren en op basis van algoritmes gemiddelde waarden bepalen, is vragen om problemen. Als iemand mijn huis wil kopen voor de WOZ-waarde die de overheid er aan heeft gehangen mag ie het direct hebben.

Maar ik zal verder niet klagen. Ik ben bevoorrecht met een eigen koophuis. Veel anderen hebben veel grotere financiële zorgen.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Jurgen Hillaert
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie