Afbeelding
Jan van den Brink

Sex on the beach

17 augustus 2022 om 12:52 Opinie

VEENENDAAL Weet u wat een Hete Knor is? Of een Zwarte Schaap-burger? Of een Gekkenhuis? Ik ook niet, maar ’t zijn typisch Veense specialiteiten. Misschien doe ik ze nu iets te veel eer aan, maar deze spijzen zult u buiten ons dorp nergens aantreffen. Daar kan overigens een reden voor zijn.

De Hete Knor is net als Tegendraads en Stokkie Stoere Meid één van de broodjes die Eetcafé De Taveerne in de Hoofdstraat serveert. Deze horecagelegenheid wordt al drie generaties lang door dezelfde familie bestierd en trekt een heel eigen publiek, wat je niet vaak op de andere terrassen van Veenendaal zult tegenkomen. En dat doen ze niet onverdienstelijk. Ook in vakantietijd zit het er rond lunchtijd mudjevol.

De Zwarte Schaap-burger bevat geen lams- of schaapsvlees, zoals je misschien zou verwachten, maar is een vette hap met onder andere cheddar, bacon, rode ui en barbecuesaus. Hij is ook in een XL-versie verkrijgbaar. U raadt het al, deze wordt geserveerd bij eetcafé Het Zwarte Schaap. Het Gekkenhuis is slechts één van de idiote namen die op de menukaart van Skeutje Bij prijkt. Je kunt hier ook ‘Dikke Bertha’, ‘QkeleQ’, ‘Ben het sathe’, ‘Kale Tina’ of ‘Vette Bek’ bestellen. Maar het kan nog een niveautje lager. Op Skeutje’s kaart staat ook ‘Zalam Aleikum’, ‘Stinkende Ali’, ‘Adam Curry’ en ‘Forelk wat wils’ op de kaart. Met de kennis van nu begrijp ik in één keer een stuk beter waarom ik nog nooit op dat terras ben neergestreken.

Vroeger was de menukaart van restaurants een stuk overzichtelijker. Met een ‘twaalfuurtje’, de ‘Caesar’s Salad’ en de ‘Surf & Turf’ had je de exotica op de spijslijst wel zo’n beetje te pakken. Maar als eigentijds restaurant kom je daar niet meer mee weg. En dan heb ik het nog geeneens gehad over de victualie op de cocktailkaart. Niet alleen de klassieke ‘Martini Pornstar’, ‘Bring me back to Bali’ en ‘Sex on the beach’ zijn verkrijgbaar in de Veense cocktailbars, maar ook de voor mij tot voor kort nog onbekende ‘Veense Storm’ kwam ik onlangs tegen bij een bar aan de Tuinstraat. En dat terwijl ik me toch wel een kenner mag noemen op dat vlak, dacht ik zelf. Zo zie je maar weer, je bent nooit te oud om te leren.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie