Van links naar rechts: Viktoriia, Sofiia, Mariia en Alexander Schwarzman op de bank in Veenendaal.
Van links naar rechts: Viktoriia, Sofiia, Mariia en Alexander Schwarzman op de bank in Veenendaal. Foto: Marcel Monteba

Topdammer Alexander Schwarzman uit Oekraïne tijdelijk in Veenendaal

16 mei 2022 om 11:55 Mensen

VEENENDAAL Alexander Schwarzman woont inmiddels al enige tijd in Veenendaal. De 54-jarige vijfvoudige oud-wereldkampioen dammen is met zijn vrouw en twee kinderen de oorlog in Oekraïne ontvlucht. Dankzij de hulp van velen, zoals Veenendaler Marcel Monteba, steunpilaar van de Wageningse topdamclub, heeft hij een tijdelijke woning in Nederland gevonden.

door Martin Brink

Monteba: ,,Zondagavond 13 maart stuurde Alexander een bericht dat hij van plan was de volgende dag het land te ontvluchten. Vanaf dat moment besloten we ze te helpen met wat binnen ons vermogen lag en lukte het ons gelukkig een fatsoenlijk tijdelijk onderkomen voor ze te organiseren.”

Alexander Schwarzman woonde samen met zijn vrouw Viktoriia en dochters Mariia (14) en Sofiia (12) in het zuiden van de Oekraïne. Om de twee weken nam hij het vliegtuig naar Nederland om WSDV aan punten te helpen in de clubcompetitie. Twintig dagen na het uitbreken van de oorlog hakte hij de knoop door. De doorslag gaf de hulp van een joodse organisatie die voor vier plaatsen in een overvolle trein zorgde waarbij Schwarzman en zijn gezin ieder één rugzak mochten meenemen. De reis naar Lviv, de grensplaats met Polen, duurde twintig bange uren. Vanaf dat punt werden ze met een bus naar Warschau gebracht.

De familie had al eerder besloten naar Nederland te willen. ,,Holland is voor mij een goed land waar ik veel ben geweest en vele vrienden heb”. Via Bennekom zijn ze eerst in een vakantiehuisje in Veere beland waar ze een paar weken hebben gewoond.

Intussen was Marcel Monteba in Veenendaal in contact gekomen met een ouder echtpaar dat hun eengezinswoning met alles erop en eraan wel – tot 1 september – beschikbaar wilde stellen. De keus was daarna niet echt moeilijk. Monteba: ,,Via via kreeg ik het telefoonnummer van de familie Van Eijk. Zij gaven aan in de zomer vijf maanden naar de camping te gaan en hun huis aan het Jan Roekplantsoen beschikbaar te willen stellen. Een prachtig aanbod! Zij regelden ook een hartelijke ontvangst met bloemen, snoep, een gevulde koelkast en waren ook op andere vlakken – zoals registreren bij de gemeente - behulpzaam. Werkelijk fantastisch.”

De tekst gaat onder de foto verder.


Het gezin Schwarzman maakt kennis met WSDV, op de foto vertegenwoordigd door Heike Verheul, Jan Groenendijk, Ester van Muijen en Wim van Mourik. Foto: Marcel Monteba

Alexander probeert nu met het spelen van toernooien zijn brood te verdienen. Hij zou echter meer trainingen willen geven en - vooral - ook damlessen op scholen. Hij spreekt ten slotte al een beetje Nederlands.

Hoe ziet Alexander de toekomst? ,,Het liefste zou ik hier blijven. Ik kom al vele jaren hier en ben van dit land gaan houden.” Omdat hij als Rus van geboorte een Russisch paspoort heeft mag hij echter niet uitkomen in officiële wedstrijden zoals Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Op de zomertoernooien is hij wel welkom maar dan als ‘individueel speler’. Hij heeft daar begrip voor. ,,I don’t support Poetins war ‘maar ach, mijn probleem is zo klein vergeleken die met de mensen in de Oekraïne. Waarom zou ik dan klagen?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie