Afbeelding
Rechtenvrij I stock

Veenendaal steunt maatschappelijke organisaties met herstelfonds

31 mei 2023 om 15:35 Maatschappelijk

VEENENDAAL Het voorstel van het college om een crisisherstelfonds in het leven te roepen, is door de meerderheid van de raad aangenomen. Het idee was om daarmee maatschappelijke organisaties die in continuïteitsproblemen komen door de hoge energiekosten eenmalig te compenserenDaarnaast is er een voorstel van de ChristenUnie, ProVeenendaal en D66 aangenomen om binnen het fonds een tweede subsidieregeling te regelen. Dit is bedoeld voor maatschappelijke organisaties die dankzij corona inkomsten zijn misgelopen of te maken hebben gehad met een dreigende kostenstijging en daardoor ook moeite hebben om te blijven bestaan.

De post is ten laste van ‘coronagelden’, omdat verwacht wordt dat daar niet veel meer beroep op zal worden gedaan. Er komt dan 585.000 euro beschikbaar, waarvan 85.000 voor het inhuren van de uitvoering zal zijn. Die twee gegevens leverden meteen de eerste vragen op. De VVD vond dat organisaties al voldoende geholpen konden worden met die coronagelden. Alle problemen nu kwamen immers omdat het ‘vet op de bot’ ontbrak en organisaties geen financiële weerbaarheid hadden, wat weer te wijten was aan corona. Waarom moest er dan ook nog zo’n hoog bedrag naar de ambtenarij?

Vooral cultuurinstellingen hebben moeite om hun begroting rond te krijgen, maar ook een aantal sportverenigingen zit te wachten op zo’n regeling. Onder Ons liet in een brief weten ook op andere gebieden graag financieel gesteund te willen worden, omdat ook andere kosten gestegen zijn. 

WEERBAARDER MAKEN

D66 zag graag dat het geld beschikbaar werd gesteld om maatschappelijke organisaties weerbaarder te maken door duurzaamheidsinitiatieven te steunen. Waarom was het bedrag alleen bedoeld voor de compensatie van energiekosten, wilden meerdere partijen weten. De ChristenUnie had ook problemen met de beoordeling van de subsidies, die zouden worden bekeken op volgorde van binnenkomst. Volgens wethouder Marco Verloop was dit niet te vergelijken met het coronaherstelfonds, omdat daarmee ook activiteiten en projecten werden gesubsidieerd. De beraamde uitvoeringskosten zouden ook zeker nodig zijn. 

MAATWERK BELANGRIJK

Juist die hoge energiekosten in combinatie met de financiële draagkracht waren een goede indicatie of een organisatie inderdaad problemen had met het voortbestaan. Daarbij werden er meteen andere zaken meegenomen. Hij zegde toe dat als zou blijken dat een organisatie wel zulke problemen had, maar niet door de energieprijzen hij wilde kijken wat de gemeente kon doen. Sowieso zou maatwerk belangrijk zijn bij het beoordelen van de subsidies. Hij stelde voor om eerst met deze subsidie te beginnen en als er geld overbleef verder te kijken.

BOODSCHAP

De vraag rees wat nu precies de boodschap was: konden organisaties zich ‘alleen’ aanmelden als ze problemen hadden met de energiekosten of ook als ze door andere redenen moeite hadden om hun hoofd boven water te houden? De communicatie zou gericht zijn op het eerste, maar in het tweede geval was aanmelden ook zinvol, want daar waren wellicht weer andere subsidies voor. Door het aannemen van de motie, is het herstelfonds nu sowieso breder opgezet.

door Arjan van den Berg

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie